De X-factor van Charles Manson

Charles Manson in de gevangenis met 'Star'. Beeld Charles Manson
Charles Manson in de gevangenis met 'Star'.Beeld Charles Manson

Charles Manson, een van de bekendste en beruchtste criminelen van de Verenigde Staten, stapt binnenkort waarschijnlijk in het huwelijkbootje met een 26-jarige vrouwelijke fan genaamd Afton 'Star' Burton. De voormalige sekteleider, inmiddels 80, is veroordeeld tot levenslang voor een reeks zeer brute moorden. Het houdt Stars liefde niet tegen, en ze is niet de eerste vrouw die haar zinnen zet op een seriemoordenaar.

Redactie

De 26-jarige Star heeft meerdere fansites opgericht voor Manson en zegt hem te bewonderen om zijn inzet voor het milieu. Over de moorden hoorde ze naar eigen zeggen pas later. Na een paar jaar van brieven sturen en telefoon-gesprekken met Manson, verhuisde ze op 19-jarige leeftijd naar het Californische Corcoran, om in de buurt van hem te zijn. Nu, na zes jaar van bezoeken in de gevangenis, kondigt Star aan te gaan trouwen met Manson. Wat maakt deze man zo berucht en hoe kan het dat Burton toch met hem wil trouwen?

Charles Manson is al twee keer getrouwd en gescheiden als hij in 1967 wordt vrijgelaten uit de gevangenis van San Francisco. Hij heeft tot dan toe de helft van zijn 32-jarige leven achter tralies doorgebracht, waar hij gitaar leert spelen en Scientology ontdekt. Eenmaal buiten de hekken ontmoet Manson de 23-jarige Mary Brunner, een bibliotheekassistente bij wie hij intrekt.

The Family
Manson ontpopt zich tot 'goeroe' en verzamelt al snel een groep volgers om zich heen, grotendeels vrouwen. Ze noemen zichzelf 'The Family'. In de herfst vertrekt Manson met zijn vrouwenschare in een Volkswagenbusje naar Los Angeles. Hij probeert het te maken als muzikant en zet de vrouwen in om in contact te komen met invloedrijke mannen die Manson voor zijn karretje probeert te spannen.

Charles Manson in 1971 (l) en in 2009 Beeld afp
Charles Manson in 1971 (l) en in 2009Beeld afp

De sekte trekt naar de woestijn van Death Valley, waar Manson geobsedeerd raakt door The White Album van de Beatles. Manson denkt dat zijn sekte ook een album uit moet brengen, waarvan de liedjes zullen aanzetten tot een rassenoorlog tussen de zwarte en witte bevolking van Amerika.

The Family begint ijverig met opnemen en krijgt te horen dat producer Terry Melcher langskomt om het te beluisteren, maar hij komt nooit opdagen. Om toch geld bij elkaar te krijgen voor de opnames geeft Manson in juli 1969 drie sekteleden de opdracht om naar een kennis genaamd Gary Hinman te gaan. De leden gijzelen Hinman en uiteindelijk steekt sektelid Bobby Beausoleil hem dood.

Schrijven met bloed
Wat volgt zijn de brute moorden op de nieuwe bewoners van het voormalige huis van producer Terry Melcher. De acht maanden zwangere actrice Sharon Tate en drie van haar vrienden worden afgeslacht, evenals een 18-jarige student die op dat moment op het terrein is. Een van de leden schrijft na de moorden het woord "Pig" op de muur met het bloed van Tate. Een dag later worden supermarkteigenaar Leo Bianca en zijn vrouw Rosemary ook op brute wijze vermoord door leden van de sekte.

Lange tijd blijft de toedracht van de moorden onbekend, totdat de sekteleden worden opgepakt in verband met een autodiefstal. Een van die leden, Susan Atkins, schept in de gevangenis op over de moorden tegen andere gevangen. De zaak gaat rollen en een gigantisch mediacircus rond The Family barst los.

Drugs en charisma
Jaren later doet een aantal vrouwen van The Family een boekje open over hun leven met Manson. Patricia Krenwinkel en Leslie van Houten, beiden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen, verschijnen in een documentaire waarin ze vertellen hoe ze bij Manson terechtkwamen na op het verkeerde pad te zijn geraakt.

Susanne Atkins, die in haar jonge jaren een opvallende uiterlijke gelijkenis vertoont met Mansons huidige vriendin, komt bij The Family terecht als haar moeder overlijdt aan kanker. Manson vangt de vrouwen op en geeft hen grote hoeveelheden drugs, voornamelijk LSD. Leslie van Houten: "Hij had ons volledig in zijn macht. Het was de combinatie van drugs en zijn charisma."

Die aantrekking van moordenaars en criminelen op het andere geslacht is van alle tijden. Zo slaagden collega-moordenaars Ted Bundy en Richard Ramirez erin om hun aanbidsters zwanger te maken, en sommige minnaressen probeerden zelfs hun bloeddorstige liefje uit de gevangenis te laten ontsnappen.

Florence Nightingale-syndroom
Crimineel analist Clifford Linedecker verklaart de aantrekkingskracht van moordenaars uit een 'gevaarlijk mengsel van een overgestimuleerd moedergevoel en de drang naar gevaar die er eigenlijk niet is omdat er tralies tussen zitten'. "Deze vrouwen lijden aan een soort Florence Nightingale-syndroom. Daarnaast is er bijna altijd sprake van een gebrek aan aandacht in hun persoonlijke leven. Daarom zetten zij veelal de eerste stap."

Zo ook Afton Burton, het nieuwe liefje van Manson. Zelf zegt ze er in een interview met CNN het volgende over: "Ik houd van hem. Hij is degene die weet wat er aan de hand is. Hij is degene die de waarheid kent." In een ander filmpje zegt Star niet te geloven dat Manson een moordenaar is, maar haar argumentatie blijft vaag. "De tv vertelt leugens. Ik heb alle documenten van de rechtszaak gelezen. Charlie Manson is erin geluisd". De CNN-presentator die haar heeft geïnterviewd is stellig: "Lang verhaal kort, ik heb haar ontmoet. Ze houdt echt van Charles Manson".

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden