De wording van Vincent

De 'bekentenisliteratuur' is bekend uit de wereld van de boeken-met-louter-woorden: van dagboek en memoires, via autobiografie tot egodocument. Van Du Perron tot Pfeijffer. In die traditie heeft ook Barbara Stok zich geschaard, maar dan met stripboeken.

De hare bestaan niet alleen uit de tekeningen zoals die op deze twee pagina's staan, maar ook uit korte, autobiografische teksten.

In 'Toch een geluk' komen we weer de licht tobberige progressieve tekenares tegen, die zich druk maakt om het milieu maar toch een te grote 'Mondiale Voetafdruk' blijkt te hebben. Religieus is ze niet, de zin van het leven raakt de Groningse wel. Ze leest Aristoteles' 'Ethica', is niet te beroerd een gesprek aan te gaan met een boom en tekent simpel over het gewone bestaan. 'Lanterfanten voor gevorderden', zoals het omslag treffend schrijft.

Het interessantste is dat Stok het verhaal vertelt van de totstandkoming van haar bekendste boek, 'Vincent'. Het getob als er nog ie- mand met een stripboek over Van Gogh bezig blijkt te zijn, het zoeken naar de juiste toon, het gesappel om rond te komen ('we leven van 70 euro per persoon per week') en dan: het succes van het overal vertaalde stripboek. Maar hoe blij wordt Barbara Stok daarvan?

Toch een geluk,

Barbara Stok.

Nijgh & Van Ditmar;

160 blz., euro 18,50

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden