De wonderreep

In de rubriek Biologische Bubbels bezoekt Sanne Groot Koerkamp duurzame evenementen. In deze aflevering: een presentatie van de Go!Greenbar.

Wie met gezondheidsfetisjisten over eten praat, krijgt al snel het K-woord om de oren. Want wie niet gezond eet, zou geen lang leven beschoren zijn, dat weet u. Nou ja, misschien wel lang, maar dan ook met een lang ziekbed, wijzen de gezondheidsfreaks met hun belerende vingertje. Boosdoeners: chips, cola, friet, suiker, witbrood, bespoten groenten, kiloknaller-vlees, light producten en/of E-nummers.

Ik ben zo'n gezondheidsfetisjist, dat u dat even weet. Als ik ooit heb gehoord of gelezen dat een product niet goed zou zijn, en de uitleg erbij me heel logisch en betrouwbaar klonk, laat ik het vanaf dat moment staan. Ik ben een intuïtieve eter, zou je kunnen zeggen.

Mijn moeder gebruikte het K-woord ook vaak in mijn jeugd. Die speelde zich af in een klein huisje op drie hectare op het Oost-Groningse land. We waren geheel zelfvoorzienend. Verbouwden groenten, slachtten kippen en maakten zelf kaas. Mijn ouders dan. Ik trok een vies gezicht als ik weer zo'n zelfbaksel met een of andere kurkdroge pasta mee naar school had. Ik kokhalsde van de paling uit de naastgelegen sloot die mijn ouders rookten in een grote ton. Of de snoekbaars die met kop en al op de barbecue ging. Liever ruilde ik op school een handvol knokkers (van die grote knikkers) voor een witte boterham met hagelslag. Of, nog beter, een glacékoek. Waarvan ik nu weet dat het roze glazuur zijn kleur heeft van gestampte schildjes van vrouwelijke schildluizen. Overigens eet ik ze nog steeds graag, Glacékoeken. Dat is het gekke, hoeveel kennis ik inmiddels ook heb over eten, het weerhoudt me er niet van te zondigen. Met een frikandel bijvoorbeeld. Of met alcohol. Of een sjoemelsigaret.

Mijn kennis over eten heeft ook een voordeel, namelijk dat ik weet hoe ik die zondes - bijvoorbeeld na een avondje doorhalen - kan compenseren. En wel met zogenaamde superfoods, die tientallen malen meer gezondheid zouden bevatten dan 'gewone' groenten en fruit. Zo ben ik een grootverbruiker als het gaat om goji-bessen, groene thee, chlorella en spirulina (algen). Google maar eens, u zult versteld staan van de krachten die ze krijgen toegedicht. Ik ben niet de enige, steeds meer mensen en industrieën zien heil in deze in het Oosten al honderden jaren gebruikte wonderingrediënten die je kunt verwerken in bijvoorbeeld smoothies en muesli, maar ook crèmes en shampoos.

Ook Tessa van der Steen heeft de übergezonde ingrediënten omarmd en verwerkt ze nu in haar nieuwe reep, de zogenaamde Go!Greenbar. Tessa, een onmogelijke schoonheid die zichzelf orthomoleculair therapeut, health coach en trainer noemt, geeft vandaag een presentatie van haar eerste product. In een knusse, biologische lunchroom onthult ze, onder toeziend oog van een handvol vrouwelijke journalisten, haar repen met de psychedelische verpakking. De Go!Greenbar, op basis van dadels en superfoods, moet 'slechte' tussendoortjes zoals een Snickers of een zak chips, verdringen. In plaats daarvan eten we een bar zonder toegevoegde suikers, maar mét cacaobonen, maca, spirulina en goji bessen. Het ene ingrediënt bevat nog meer anti-oxidanten en vitaminen dan het andere.

Tessa heeft blonde lokken, akelig witte tanden, een gladde huid en het figuur van Jennifer Aniston (gelooft u het niet? Typ haar naam in op YouTube) en ik kon maar één ding denken: die repen moet ik ook. We mogen proeven, ze blijken nog lekker ook. En heel gezond, dus. Ik krijg een doos mee. En de volgende dag bestel ik meteen een doos na. Pasen is net achter de rug, met al zijn calorie- en E-nummerrijke verleidingen. Van compensatierepen kun je er nooit genoeg hebben.

Wat?

De presentatie van een supergezonde reep, genaamd de Go!Greenbar.

Waar?
Amsterdam, in de biologische lunchroom Sugarless van Jennifer de Jong (die acteerde in Ford Alpha en Brutale Meiden).

Waarom?

Wegens de belofte van een betere gezondheid - zónder moeite.

Lekkere reep?
Ja!

Verder nog iets gegeten?
Rauwe cacaobonen, een 'groene' smoothie met spirulina en spinazie en kruidenthee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden