De wonderlijke geschiedenis van een tripmiddel

BELINDA VAN DE GRAAF

The Substance - Albert Hofmann's LSD
Regie: Martin Witz. In 4 bioscopen.

In 'The Substance' maken we kennis met de 100-jarige uitvinder van het tripmiddel lsd. Hij heet Albert Hofmann, en is een keurige, Zwitserse wetenschapper. Midden in de Tweede Wereldoorlog, in april 1943, stuitte Hofmann op een stofje, afkomstig van een zwarte zwam die op bepaalde granen groeit. Het spulletje bleek op de psyche te werken, en een merkwaardig hallucinogeen effect te hebben. Pas later begreep Hofmann dat zwammetje al veel langer in schwung was in Zuid-Amerika.

De geschiedenis van de drug die de Zwitserse regisseur Martin Witz optekende is fascinerend. Niet dat de documentaire nu zo'n filmisch hoogstandje is, maar de archieffilmpjes van de verschillende laboratorium-opstellingen en de vele experimenten die met 'de substantie' werden gedaan, zijn wel fantastisch.

De eerste jaren wordt lsd gebruikt als hulpmiddel in de psychiatrie. Men ziet het als mogelijke oplossing voor schizofrenie en psychose. De geheime diensten volgen. De CIA onderzoekt de mogelijkheid om met hulp van lsd informatie onvrijwillig los te peuteren. In het leger zou lsd misschien gebruikt kunnen worden om de vijand uit te schakelen. Hilarisch zijn de beelden van soldaten die het middel als test toegediend krijgen, en die niet meer in de houding kunnen staan, en lacherig rondlopen.

Opmerkelijk is de enorme gretigheid waarmee lsd werd opgepikt om 'van de wereld te zijn'. De oude filmpjes van de hippiebeweging getuigen ervan. San Francisco. Summer of love. Maar ook: de eerste angstaanjagende beelden van 'bad trips', en het Californische verbod dat in 1966 volgde. Weg zijn de vibrerende kleuren, en glinsterende wateroppervlakken die de gebruikers zeggen te zien. Hoffman, die in zijn wonderdrug een zorgenkind ontwaarde, had het graag anders gezien. Op 100-jarige leeftijd vertelde hij nog steeds hoop te hebben op een bestemming in de psychiatrie. De kankerpatiënt die met succes lsd krijgt om uit een diepe depressie te komen, is vast Hofmanns gedroomde gebruiker.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden