De wonderlijke argumenten van angsthaas NS

Een van de posters die de remonstranten niet via de NS mochten verspreiden. Beeld Remonstranten

De NS weigerden een postercampagne van de remonstranten, maar krabbelde terug zodra het vrijzinnnige genootschap de media erbij haalde. Maar de twee argumenten die het bedrijf gebruikte om de actie achteraf goed te praten, zijn het overpeinzen waard, stelt Elma Drayer.

'NS weigert campagne 'Geloof begint bij jou' op stations'. Het door de Remonstranten zelf verspreidde persbericht riep gisteren heel wat vragen op. Volgens de geloofgemeenschap weigerden de NS hun wervingsactieposters van de kerk op stations te hangen. Reden: het bedrijf wilde 'neutraal' blijven. Wilde, want al snel kwam vanuit de NS het bericht naar buiten dat zij de posters toch toestonden.

'Ze hadden er bij de Remonstrante Broederschap vast niet van durven dromen: dat hun mediacampagne al voor de start op 11 november tot ophef zou leiden', schrijft Elma Drayer vandaag in haar column. Wel zet ze met terugwerkende kracht wat vraagtekens bij de argumenten die de NS aanvoerde om het weigeren van de posters goed te praten. Bij het eerste argument 'neutraliteit', maar vooral ook over het tweede argument dat de NS aanvoerde.

Namelijk dat 'religieuze spanning wereldwijd meespeelden bij de afweging'. 'Het doet vermoeden dat dit laatste argument het zwaarste woog. Kennelijk waren ze op het NS-hoofdkantoor reuze beducht voor reacties uit islamitische hoek'. Terecht, vraagt Drayer zich af?

Lees vandaag haar hele column in dagblad Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden