De woekerpolisaffaire is voorlopig niet opgelost

Het kantoor van Nationale Nederlanden in Rotterdam.Beeld anp

Opgelucht ademhalen zit er voor houders van een 'woekerpolis' nog niet in. Een ferme uitspraak van het Europees Hof over de informatie die verzekeraar Nationale Nederlanden aan klanten moet verstrekken, bleef woensdag uit. Niet Europese, maar nationale regels bepalen volgens de rechter namelijk welke informatie verzekeraars vooraf moeten geven. Wat betekent dat voor de woekerpolisaffaire?

"Die is voorlopig nog niet opgelost", zegt economieredacteur Jan Kleinnijenhuis. De zaak waar het Europees Hof zich vanochtend over uitsprak werd met argusogen gevolgd. "Zowel houders van een 'woekerpolis' als verzekeraars zagen de kwestie als voorbeeldzaak die een grote ommekeer zou kunnen betekenen in verzekeringsland. Maar dat zit er voorlopig niet in."

Waar ging de rechtszaak precies over?
"De Nederlandse man die de zaak heeft aangespannen, had bij Nationale Nederlanden een verzekering Flexibel Verzekerd Beleggen. Hij vond dat hij daarbij niet goed was voorgelicht over de kosten. Als van zijn maandelijkse premie van 100 euro bijvoorbeeld 60 euro werd ingehouden door Nationale Nederlanden en gaat er maar 40 euro naar de daadwerkelijke belegging, kom je er nooit beter uit. Dat zeggen verzekeraars er vaak niet bij. Die hoge, verborgen kosten hebben dit soort premies de naam 'woekerpolis' bezorgd."

Waarom had deze zaak volgens de advocaat van deze klant een 'totale ommekeer' kunnen betekenen?
"Omdat de uitspraak van het Europees Hof niet alleen gevolgen zou hebben voor Nationale Nederlanden, maar ook voor andere verzekeraars. Tot nu toe is het niemand gelukt om een verzekeraar veroordeeld te krijgen. Maar dit vonnis is niet de klapper waar mensen op hadden gehoopt. Als het Hof de klagende klant gelijk had gegeven, hadden verzekeraars schadeclaims van miljarden kunnen verwachten. Dat is nu niet het geval."

Krijgen de verzekeraars dan gelijk?
"Zo simpel ligt het niet. Nationale Nederlanden zegt dat het zich altijd heeft gehouden aan de Europese regels voor levensverzekeringen, maar de klant vond dat er in Nederland ook zoiets is als goed fatsoen en zorgplicht. De rechter in Rotterdam, die de zaak in eerste instantie behandelde, vroeg vervolgens aan het Europees Hof of die ongeschreven regels hier inderdaad van toepassing zijn. Voor het antwoord op die vraag verwijst de Europese rechter de klant in feite weer terug naar Nederland. Het EU-hof stelt dat deze regels hier ook kunnen gelden, maar dat de verzekeraar wel met een 'voldoende mate van voorspelbaarheid' moet kunnen vaststellen welke aanvullende informatie hij dient te verstrekken. Het is nu aan een Nederlandse rechter om te bepalen of Nationale Nederlanden meer had moeten doen."

En nu?
"Dit vonnis betekent dat het laatste woord over de woekerpolisaffaire voorlopig nog niet gezegd is. Een teleurstelling voor alle mensen die ermee in hun maag zitten. De beide partijen kunnen nu bij de Rotterdamse rechter verder procederen over de vraag of de zorgplichtregels al in de jaren negentig bekend konden zijn bij verzekeraars. Toen werden de meeste woekerpolissen verkocht."

Woekerpolisaffaire

In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars. Klachteninstituut Kifid heeft hierover ruim vierhonderd zaken bij meerdere verzekeraars in behandeling. Het instituut had alle lopende procedures aangehouden in afwachting van de uitspraak van woensdag. Nu gaat Kifid de partijen die betrokken zijn bij deze procedures, vragen of het oordeel uit Luxemburg in hun zaak aanleiding geeft voor een verandering of aanvulling van hun standpunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden