De WK-titels lonken, maar de toekomst baart zorgen

Wereldbeker Gerben de Knegt beleeft dit weekend zijn eerste WK als bondscoach. Hij waarschuwt voor de toekomst van het veldrijden.

Mathieu van der Poel is de smoezelige, benauwde ruimten in uitgewoonde weghotels inmiddels ontgroeid. Alleen de nationale wielerbond KNWU heeft dat besef nog niet omarmd. Het kleine rennersonderkomen op een uitvalsweg richting Luxemburg kon de media-aandacht gisteren nauwelijks aan. Medaillekandidaat Marianne Vos deed haar persconferentie voorafgaande het WK veldrijden van dit weekend noodgedwongen tussen de potten lagersmeer en reservebanden. Van der Poel moest door een haag van camera's en fotografen laveren, met zijn hoofd tussen zijn handen.


Bondscoach Gerben de Knegt ziet het lijdzaam aan. "Mathieu is tegenwoordig het uithangbord, hè. Net een popster." De Knegt (41) loopt naar de andere kant van de zaal en zet zich op een van de laatste lege stoelen. "Niet zo heel lang geleden zag je bijna niemand op zulke bijeenkomsten", haalt hij het WK veldrijden in het Tsjechische Tabor in 2010 voor de geest. De Knegt was daar kopman van een magere Nederlandse selectie die kwalitatief ver onderdeed voor de Belgen. De Knegt was met zijn negende plek de beste Nederlander.


In zeven jaar kan veel veranderen, meent de nieuwe bondscoach tussen neus en lippen door. De Knegt stopte eind 2013 met crossen om vervolgens in dienst te treden als trainer bij de KNWU. Hij is sinds de herfst verantwoordelijk voor de veldrijders. Een bondscoach in bonis. "Marianne en Mathieu zijn absolute toppers. En bij de beloften rijdt hun evenknie: Joris Nieuwenhuis, twintig pas en winnaar van de wereldbeker. Het grote verschil met toen is de breedte. Wij zijn sterk in alle categorieën." De Knegt heeft nog een andere verklaring voor de toeloop gisterenochtend in het Nederlandse hotel. "In België doen ze nog aan heldenverering."


Vos en Van der Poel zijn groter over de landsgrens dan erbinnen. De Knegt: "Dat is in deze sport een vast gegeven. Daarover is al voldoende gezegd. Er zijn daar commerciële ploegen en het geld is goed. Zeker Mathieu maakt er geen geheim van dat hij dit graag doet."


Vers nog zijn de verhalen van de talentvolle veldrijders die de weg en de betere verdiensten voor de subtop verkozen. Het werd destijds ook niet als een volwaardige sport gezien, maar als een hobby voor mislukte wielrenners. "Die geluiden zijn verstomd. Tegenwoordig hoor ik mensen zeggen dat ze de crossen mooier vinden dan Touretappes. Dat zijn vooral de verdiensten van Van der Poel en zijn Belgische tegenhanger Wout van Aert."


Het is De Knegts eerste WK als bondscoach. Dat hij min of meer met zijn neus in de boter valt met drie kanshebbers ziet hij in elk geval voor een deel als de verdiensten van anderen. "Mijn bijdrage aan Mathieu's succes is niet heel erg groot. Voor Nieuwenhuis is dat anders. Ik begeleid hem sinds de junioren. Maar dat wil niet zeggen dat mij een wereldtitel van hem meer voldoening geeft dan van Mathieu. Mijn taak is vooral de middelen en voorwaarden bij elkaar brengen waardoor deze ploeg optimaal kan presteren. In het geval van Mathieu betekent dat een zo sterk mogelijke ploeg om hem heen."


Met de pas 22-jarige kroonprins heeft De Knegt het in sportief opzicht getroffen. Hij genereert aandacht en publiciteit. Misschien dat daarmee de zorgelijke financiën van de bond wat lucht krijgen, hoopt De Knegt. "Het zou mooi zijn als dit sponsoren oplevert. Rabobank is inmiddels afgehaakt. Voor dit jaar hebben wij een prima budget. Maar wat daarna is de vraag? De deal met Unibet is voor een jaar en gaat ook zeker maar een jaar duren. Wij zijn nog steeds op zoek naar andere geldschieters. Ik hoor positieve berichten, maar er is nog steeds geen handtekening."


Het is niet het enige wat De Knegt zorgen baart. Als Van der Poel een tweede wereldtitel verovert, zal dat bij zijn ploeg Beobank-Corendon uitgelegd worden als eigen oogst. "Het probleem is dat wij geen grote commerciële ploegen hebben sinds Rabo gestopt is. De doorstroming van talenten loopt daarmee gevaar. De toekomst kan er weleens heel anders uitzien."


Te vaak zag De Knegt jongens zwichtten voor een eigen camper, twee fietsen en een stevige cheque. "Maar wat ze precies moeten doen en laten voor hun vak, hoe te trainen, dat wordt niet gedoceerd. Thijs Wolsink en Tijmen Eising bijvoorbeeld tekenden op jonge leeftijd een contract bij een Belgische ploeg. Maar ja, dan gaat het minder en wordt er druk op die jongens gezet. Allebei zijn ze inmiddels gestopt. Het komt allemaal niet op bestelling. Zelfs een wereldtitel niet."

Transparantie over doping of een speldeprik?

Mathieu van der Poel verbaasde deze week op sociale media met een foto van zijn dopingformulier. Op Twitter riep Van der Poel op tot meer openheid en transparantie. Een opvallende actie een paar dagen voor het WK veldrijden in het Luxemburgse Bieles. Voor bondscoach Gerben de Knegt had zo'n statement niet gehoeven. Hij vermoedt dat er meer speelt dan dat. "Al zolang ik naar het WK ga, is er wel opschudding of een relletje. Het hoort bij het spel België-Nederland. Ik lig er niet wakker van." Ook Van der Poels concurrent Wout van Aert zag er de meerwaarde niet van in. "Geen idee waarom hij dit gedaan heeft. Maar ik ga er niet in mee."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden