De 'witte' mavo's zijn enorm populair

AMSTERDAM - Sommige mavo-afdelingen van scholengemeenschappen in Amsterdam zijn net zo populair als zelfstandige gymnasia. Het Spinoza Lyceum heeft bijna honderd kinderen met een mavo-advies teleur moeten stellen: zij werden uitgeloot.

Ouders hebben een sterke voorkeur voor een zo 'wit' mogelijke mavo zonder voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) in het gebouw. Amsterdam heeft steeds minder van deze mavo-havo-vwo-scholen.

Mavo-kinderen horen volgens de overheid thuis op het vmbo waarin mavo en voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) zijn opgegaan. Zo moet de status van het vbo verbeteren, maar veel ouders -autochtoon, maar ook allochtoon- vinden de zwarte vmbo's in de grote steden niet aantrekkelijk. Vandaar dat veel Amsterdamse leerlingen voor een ouderwetse mavo naar Weesp, Uithoorn, Hoofddorp of Haarlem gaan. Door deze trek neemt de 'verkleuring' in het Amsterdamse voortgezet onderwijs toe, net als overigens in andere grote steden.

Het Spinoza Lyceum (zestig procent allochtonen) is gedwongen de plaatsen voor de 'theoretische leerweg', zoals de mavo nu eigenlijk heet, te verloten, maar de gymnasiumklassen kan de school nauwelijks vullen. Op witte categorale gymnasia als het Amsterdamse Barlaeus wordt juist wel weer geloot.

De gemeente Utrecht werkt inmiddels aan een 'masterplan' om de uittocht van leerlingen naar omliggende gemeenten te stoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden