De wisseling van de wacht verloopt stroef bij de Nederlandse handbalsters

Estavana Polman probeert door de Duitse verdediging te breken. Beeld BSR
Estavana Polman probeert door de Duitse verdediging te breken.Beeld BSR

Onder bondscoach Mayonnade wonnen en verloren de Nederlandse handbalsters van Duitsland. De Fransman heeft nog veel werk te doen.

Fred Buddenberg

In zijn coaching lijkt Emannuel Mayonnade, de nieuwe bondscoach van de handbalsters, in vrijwel niets op zijn voorganger, de Deense Helle Thomsen. De Fransman ijsbeert niet voortdurend langs het veld, hij schreeuwt niet, hij moppert weinig op de arbitrage en tijdens de time-outs spreekt hij de speelsters rustig toe. Toch is er een overeenkomst met Thomsen: na een nederlaag is hij niet te genieten. Ontzet, boos, ook op zichzelf.

Na het bronzen EK in Frankrijk en het plotselinge vertrek van Thomsen speelde Nederland vrijdag en zaterdag de eerste twee wedstrijden onder leiding van Mayonnade. De oefenduels met Duitsland, gecoacht door oud-bondscoach Henk Groener, leverde winst en verlies op. Winst in Martiniplaza in Groningen (27-24) en verlies een dag later in de EWE Arena in ­Oldenburg: 29-28.

Verslagen

Na zijn debuut in Groningen toonde Mayonnade, 35 jaar pas, zich redelijk tevreden over de wedstrijd, waarin Nederland goede momenten afwisselde met mindere periodes. Opgetogen raakte hij van de soms fraaie aanvallen, ontevreden was hij over de slordigheden die in de ploeg slopen, zowel in de passing als in de dekking. Maar het voornaamste wat telde was de ­zege, voor hem als debuterende bondscoach en het team met veel nieuwe speelsters.

Hoe anders was zijn gemoed nog geen etmaal later. Verslagen zat Mayonnade op de persconferentie naast Groener achter de tafel. Hij voelde zich slecht en hij haatte wat hij had gezien in de eerste helft. Hij kon zijn ogen nauwelijks geloven, maar hij was bereid met de beschuldigende vinger naar zichzelf te wijzen. Bijna fluisterend: “Ik begon de wedstrijd met een aantal wijzigingen en dat was niet mijn beste idee van het jaar.”

In de sfeervolle EWE Arena hield Mayonnade onder meer Estavana Polman, in Groningen nog uitblinker met tien doelpunten, buiten de startopstelling. Hij begon met Lynn Knippenborg op de middenopbouw en daarmee werd de achilleshiel van de huidige selectie blootgelegd. Na het vertrek van Maura Visser en Nycke Groot – beiden stopten na het EK – is Nederland veel ervaring en kwaliteit kwijtgeraakt. Twee andere routiniers, Danick Snelder en Jessy Kramer, zijn geblesseerd.

Afgang

De door Mayonnade opgeroepen nieuwelingen hebben (nog) niet het niveau dat in de Nederlandse ploeg wordt gevraagd. Met uitzondering van Dionne Visser, die vol vuur haar werk op de cirkel deed, en Inger Smits, die zich kranig weerde in de dekking, konden de overige geprezen talenten zich niet onderscheiden in de speeltijd die ze kregen. Pech voor Mayonnade is dat Delaila Amega, de beoogde opvolgster van Groot, door een ernstige knieblessure langdurig is uitgeschakeld.

In de eerste helft van het duel in Oldenburg werd Nederland overrompeld door de thuisploeg. Met precieze fastbreaks en door de schotkracht van de fysiek sterke eerste opbouwrij van Duitsland werd de Nederlandse dekking aan flarden geschoten. Bij rust was het al 16-10 en ondanks het feit dat Groener een aantal vaste krachten aan de kant hield, liep het verschil zelfs op tot acht doelpunten: 24-16. Een afgang diende zich aan.

Onder aanvoering van Polman knokte Nederland zich terug in de wedstrijd. Punt voor punt werd de achterstand verkleind. Plots stond de dekking wel en pareerde Tess Wester bijna alle Duitse schoten. Beide coaches zetten hun beste speelsters in en de strijdende teams gingen vol voor de winst. In de hectische en spannende slotseconden had Lois Abbingh de gelijkmaker in haar handen, maar het schot stuitte af op het been van keepster Lea Rühter.

Creativiteit

“Het was helaas niet genoeg”, zei Polman, die wederom tien keer doel trof, over de inhaalrace. “Je moet nooit opgeven, je weet dat je tegen Duitsland kansen krijgt.” Over de eerste helft, waarin zij na een kwartier werd ingezet, had Polman geen goed woord over. “Dat was dramatisch, dat mag niet gebeuren. Te triest voor woorden, schandalig op dit niveau. Daarvoor moeten we ons schamen.”

Polman beaamde dat de inbreng van de nieuwe speelsters niet meeviel. Wel vond ze het goed dat Mayonnade hen speeltijd gaf, iets dat Thomsen vaak naliet. “Er is ­afgesproken dat er in andere samenstellingen werd ­gespeeld. Daar zijn oefenwedstrijden voor, maar het is wennen voor de meiden. Je hoopt natuurlijk dat ze, hupsakee, meteen paraat staan. Je kan het ze niet kwalijk ­nemen, ze hebben tijd nodig.”

Over haar eigen spel kon Polman niet meer dan tevreden zijn. “Ik ben in bloedvorm en als je er twee keer tien inflikkert, mag je niet klagen.” Aan de coachwissel hechtte Polman niet te veel waarde, al was ze wel ­verheugd over de creativiteit die ­Mayonnade toejuicht. “Ik hou wel van iets geks, zoals een vliegertje in de cirkel. Maar zolang ik een balletje in mijn hand heb maakt het mij niet uit wie er op de bank zit.”

Lees ook:

Franse bondscoach moet Oranje handbalsters extra schwung geven

De nieuwe coach van de Nederlandse handbalvrouwen zit vol ideeën en plannen. Fransman Emmanuel Mayonnade: “Ik werk al twaalf jaar in de hoogste Franse competitie, ik weet precies wat ik wil.”

Om niet in een groot donker gat te duikelen, stopt Nycke Groot met Oranje

Onlangs nog zei handbalster Nycke Groot dat ze naar de Spelen in Tokio wil. Logisch, ze behoort tot de wereldtop. Maar het zal niet gebeuren. Ze stopt als international.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden