De wiskunde van Israël en Palestina: honderd doden tegen nul

Een Palestijns jongetje tekent op een bord van een VN-school. Beeld afp
Een Palestijns jongetje tekent op een bord van een VN-school.Beeld afp

Volgens een groot deel van de 'wereldopinie' vallen er (weer) te veel Palestijnse doden en 'niet genoeg' Israëlische doden. Dat schrijft de auteur van een opiniestuk in de Israëlische krant Israël Hayom.

De auteur, die vandaag aangehaald wordt in Trouw, ergert zich groen en geel aan wat al is begonnen in de internationale media, en erger wordt bij een grondoorlog: getallen vergelijken. Honderd doden tegen nul. 'De zieke wiskunde van de Gaza-oorlog', zo luidt de kop boven zijn stuk.

Een andere krant, Times of Israël, telde onlangs het aantal alinea's dat buitenlandse kranten wijden aan 'het Palestijnse leed' en 'het Israëlische leed'. De uitkomst laat zich raden.

Israël doet dan ook alles om het publiciteitstij te keren. Zo gaf premier Netanjahoe dit weekend interviews aan de grote Amerikaanse tv-stations. Eén van zijn oneliners werd wereldwijd geciteerd: "Het verschil tussen ons: wij gebruiken raketafweer om onze burgers te beschermen, zij (Hamas -red.) gebruiken hun burgers om hun raketten te beschermen."

De wiskunde: meer Palestijnse slachtoffers
Waarom gaat het zo vaak om 'de cijfers'? Omdat ze wel wat zeggen, waarschijnlijk. Wie zich verdiept in de wiskunde van het conflict tussen Israël en de Palestijnen, ziet het volgende: Er vallen structureel meer Palestijnse dan Israëlische slachtoffers. De verhouding is bijzondere scheef: 87 om 13 procent in de laatste veertien jaar. Anders gezegd: van elke 15 slachtoffers zijn er 13 Palestijns.

De cijfers die in de grafiek zijn gebruikt zijn afkomstig van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem, die sinds september 2000 statistieken bijhoudt over het conflict. Het gaat om zowel burgerslachtoffers als om slachtoffers van het leger. De cijfers zijn gesorteerd per jaar, en elk jaar weer in periodes van vier maanden.

Tweede Intifada
Wat valt verder op? De meeste slachtoffers in het conflict - zowel aan Palestijnse als Israëlische zijde - vielen tijdens de Tweede Intifada. Die periode van oplaaiend geweld begon aan het begin van de eeuw.

Sinds het einde van de Tweede Intifada, rond 2005, is het aantal Israëlische slachtoffers flink afgenomen en vervolgens laag gebleven. Dit valt te verklaren door het aantal muren dat in die periode is opgetrokken op de grens van het conflictgebied. Ook trok het Israëlische leger zich terug uit de Gazastrook.

De grafiek van de Palestijnen laat een heel ander beeld zien na 2005. Meer slachtoffers en enkele 'pieken'. Zo is in de grafiek duidelijk het gevolg van operatie 'Cast Lead' te zien. Israël viel eind 2008, begin 2009 de Gazastrook binnen, wat meer dan 1000 doden aan Palestijnse zijde opleverde.

Aanvallen hervat
De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe had zich vandaag akkoord verklaard met een door Egypte voorgesteld plan voor een bestand. Maar na nieuwe raketbeschietingen door Hamas vanuit de Gazastrook zijn de aanvallen hervat.

Daarmee is ook het gevecht om de cijfers weer hervat. Tot nu toe zijn er volgens Hamas' ministerie van gezondheid ruim 170 doden gevallen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat 77 procent daarvan burgerbevolking is, 7 procent onbekend en 16 procent leden van gewapende groepen. Het Israëlische leger geeft geen cijfers.

Een VN-school in Gaza-stad doet dienst als toevluchtsoord. Beeld epa
Een VN-school in Gaza-stad doet dienst als toevluchtsoord.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden