De winst van Shell verdampt, maar het prachtdividend blijft

Vaten olie in opslag van Shell Beeld REUTERS
Vaten olie in opslag van ShellBeeld REUTERS

Bij de aanhoudende lage olieprijs kan het ook niet anders, maar pijn zal het wel hebben gedaan bij Koninklijke Olie Shell: de mededeling vandaag dat het resultaat 40 tot 50 procent lager zal liggen in het vierde kwartaal van 2015. Maar het dividend blijft op peil, voegt het olieconcern er snel aan toe.

Erik van Zwam

Toch daalde de koers vanochtend ruim 5 procent. Over een heel jaar bedraagt de daling van de waarde van het aandeel Shell ruim 38 procent. Dat is dus wel even schrikken, maar de daling wordt deels gecompenseerd door het dividend van Shell en dat is goud. Eigenlijk moet 'goud' in kapitalen en vet onderstreept worden geschreven als het gaat om het dividend van Koninklijke Olie.

Shell betaalde in 2014 €1,88 dividend per aandeel en gaat dat over vorig jaar ook doen. Ook over 2016 is dat ook het minimale bedrag, zo kondigde de topman van Royal Dutch, Ben van Beurden vandaag aan in een tussentijds handelsbericht.

Wordt de koers van het aandeel gerelateerd aan het dividendbedrag dan kreeg de aandeelhouder over 2014 circa 5 procent winstuitkering en over 2015, naar de koers van vandaag zelfs 11 procent. Dat zijn nog eens rendementen voor de aandeelhouders van Shell. Kom daar maar eens om bij rente op een bankrekening van circa 1 procent of minder.

Zo'n goudgerand dividend kent ook een prijs. Over 2015 kost Shell dat zo'n 12 miljard dollar en volgend jaar minimaal 16 miljard dollar (14,6 miljard euro). En daar ontstaat dan wel nieuwe pijn, want de normale winst plus de opbrengst uit verkopen van bedrijfsonderdelen gaat dan grotendeels op aan de dividenduitkering.

Spagaat
Dus hoe lang is zo'n prachtdividend houdbaar? Shell heeft een grote naam op te houden als het gaat om winstuitkering aan beleggers. Jarenlang was het wereldwijd koploper. Het olieconcern vertroetelde zijn aandeelhouders. Komt Shell niet in een spagaat met zijn hoge dividend bij een veel lager resultaat en omzet en een dalende koers op de beurs? Deze situatie moet natuurlijk niet jaren duren, maar alles hangt af van de olieprijs, die nu rond de 27 dollar per vat staat en 19 maanden geleden nog 114 dollar deed.

Het hoge dividend houdt de koers van het aandeel relatief hoog, ook al is het aandeel van ruim 27 euro vorig jaar rond deze tijd gekelderd naar iets boven de 17 euro vandaag. Mocht de winstuitkering per aandeel omlaag gaan, dan zal dat direct een negatief effect op de prijs van Shell op de beurs hebben. Dus het mooie dividend ondersteunt de koers en houdt beleggers gelukkig in de portemonnee. Maar zelfs een olieconcern met de omvang van Shell kan dit niet onbeperkt blijven volhouden als de olieplas op de wereld veel groter is dan de vraag en de prijs zo laag blijft.

Ben van Beurden, topman van Shell Beeld REUTERS
Ben van Beurden, topman van ShellBeeld REUTERS

Overname BG
Het tussentijdsbericht dat de Koninklijke vandaag de wereld in stuurde heeft te maken met de aankoop van de Britse BG Group dat net als Shell groot is in vloeibaar gas. Toen Royal Dutch in april vorig jaar het plan tot overname bekend maakte was de koopsom zo'n 64 miljard euro en daarmee wordt het de grootste overname ooit door de Koninklijke.

Aangezien een deel van de overnamesom in aandelen wordt betaald, is de prijs meegedaald met de daling van het aandeel Shell. Toch bestaat er ongerustheid bij aandeelhouders van Shell over het bedrag van vele tientallen miljarden dat ermee gemoeid is, nu de oliemarkt zo slecht is. Binnen enkele weken moet de overname van BG met de instemming van de aandeelhoudersvergaderingen van beide bedrijven worden afgerond.

Shell wachtte de officiële publicatie van de jaarcijfers 2015, in februari dit jaar, niet af en gaf nu al inzage in het financiële reilen en zeilen van het olieconcern. Natuurlijk zijn die cijfers niet best vergeleken met vorige jaren, maar en passant meldt Shell even de minimum dividenduitkeringen over 2015 en 2016 om aandeelhouders gerust te stellen en zo hun support voor de overname te winnen.

LNG-tanker. Vloeibaar gas daar zijn zowel Shell als de BG Group groot in Beeld Reuters
LNG-tanker. Vloeibaar gas daar zijn zowel Shell als de BG Group groot inBeeld Reuters

Bezuinigingen
Ook geeft de Koninklijke aan verder in de kosten te blijven snijden de komende jaren. In 2015 bezuinigde het olieconcern voor 4 miljard dollar aan operationele kosten, circa 10 procent. Ook in 2016 moet er voor circa 3 miljard dollar worden gesneden. Tevens zet Shell het afstoten van onderdelen door. In de periode 2014 en 2015 is er voor 20 miljard dollar aan bezittingen verkocht. De komende drie jaar gaat er nog eens voor 30 miljard dollar in de verkoop.

Bovendien stopt Shell met grootschalige projecten die weinig winst opleveren, zoals de proefboringen naar olie in het Arctisch gebied bij Alaska; het Carmen Creek project in Canada waar olie uit teerzanden wordt gewonnen en de winning van schaliegas en-olie in diverse landen waaronder de Verenigde Staten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden