De winst is nog niet binnen, beseffen ook de vrijwilligers van team Obama

Barack Obama was vandaag weer op campagne in Iowa. Beeld ap
Barack Obama was vandaag weer op campagne in Iowa.Beeld ap

'Ik had nog nooit gezien dat een zwarte man witjes zag, maar hij was helemaal wit weggetrokken', zegt gastvrouw Chris Patterson over het optreden van Barack Obama bij het vorige tv-debat. De Pattersons wonen in een buitenwijk van Chicago en hebben net als vele andere Amerikanen hun huis opengesteld voor Obamasupporters die het debat van de herkansing willen bekijken met gelijkgestemden. 'Er hebben 18 mensen gereserveerd via de Obamawebsite,' vertelt ze 'maar er zijn er maar vier op komen dagen.'

Albertine Bloemendal

De aanwezigen hopen dat dit town hall debat de herinnering aan het eerste debat snel zal uitwissen. Maar helemaal gerust zijn ze niet. 'Obama's persoonlijkheid is van nature kalm en intellectueel, niet fel en strijdlustig'.

Terwijl het enthousiasme voor Obama onder veel Amerikanen langzaam is weggeëbd is Chris Patterson nog vol vuur. Ze deelt stikkers en buttons uit en probeert zoveel mogelijk mensen uit haar omgeving bij de campagne te betrekken. De dag voor het debat-kijk-feestje had ze twintig Obama supporters in haar huis om samen potentiële stemmers in buurstaat Wisconsin te bellen om ze over te halen om op president Obama te stemmen. 'Er waren vier mensen bij die nog nooit eerder campagne hadden gevoerd,' zegt ze trots.

Toch is de campagne dit jaar heel anders dan vier jaar geleden zegt ze. 'Er is in de tussentijd veel veranderd. Veel mensen hebben voor het eerst ervaren hoe het is om werkloos te zijn en om hun zorgverzekering te verliezen. Het is alsof het land een whiplash heeft gehad en we zijn nog aan het uitvogelen hoe we hiermee om moeten gaan. Veel mensen zijn druk bezig hun hoofd boven water te houden. Ze hebben verschillende baantjes of moeten bijvoorbeeld oudere familieleden verzorgen, waardoor ze minder tijd hebben om in de campagne te steken.

Chris is blij dat zij zich in een positie bevind om wel campagne te voeren. Haar dochters zijn het huis uit en ze is op zoek naar werk, maar haar man heeft een goede baan in de financiële sector waardoor ze haar zoektocht op een laag pitje heeft kunnen zetten.

De gezondheidszorg is voor haar het cruciale punt in de verkiezingen. Ze is een groot voorstander van Obama's hervormingen in de gezondheidszorg. 'Dit raakt iedereen. Het is ook de belangrijkste economische factor. Je kunt geen productieve economie hebben als je burgers ongezond zijn of zich de hele tijd zorgen moeten maken over hun gezondheidszorg. Veel van de banen die er de laatste tijd bij zijn gekomen zijn banen in de gezondheidszorg. Ik zou het geweldig vinden als ons land en de economie zich zou richten op het helpen van mensen in plaats van het bouwen en in stand houden van een militair apparaat.' Aan het idee dat Romney de verkiezingen wel eens zou kunnen winnen moet ze niet denken. 'Dat zou de hervormingen in de gezondheidszorg direct de nek omdraaien'.

De manier waarop Romney zich in het debat profileert is de Pattersons compleet vreemd. 'Ineens heeft hij ontdekt dat als hij president van de Verenigde Staten is, dat hij dan president van alle Amerikanen moet zijn - ook van de 47%. Ineens heeft hij het over de middenklasse en over subsidies voor studenten. Ik heb hem daar nog nooit over gehoord. Wie is deze man?'

Het is een stevig debat waarin Obama vaak in de verdediging wordt gedwongen, maar aan het einde voert een gevoel van opluchting de boventoon bij de Pattersons en hun gasten. Obama deed het veel beter dan de vorige keer vinden ze. Hij heeft zich goed teruggevochten in de strijd, maar hij is er nog niet. Uiteindelijk komt het erop aan wie er op 6 november daadwerkelijk naar de stembus gaan. Er zal nog veel moeten gebeuren. Aan Chris zal het niet liggen. Zij zal zich ook de komende weken nog vele uren voor de campagne inzetten. 'Er staat zoveel op het spel deze verkiezingen: de twee kandidaten vertegenwoordigen echt volkomen tegenovergestelde stromingen. De winnaar zal de toekomst van ons land bepalen.'

De familie Patterson uit Chicago. Beeld Albertine Bloemendal
De familie Patterson uit Chicago.Beeld Albertine Bloemendal
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden