De winnaar komt uit Kenia

eindhoven – - De namen wisselen, maar voor het grote publiek wordt de Eindhoven Marathon gewonnen door een van de talloze Kenianen. Gisteren gebeurde dat voor de twaalfde achtereenvolgende maal, waarbij Charles Kamathi tekende voor de winstpremie.

Kamathi (32) is niet de eerste de beste, de Keniaan stootte in 2010 met de wereldtitel op de tien kilometer Haile Gebrselassie van zijn troon. Zijn lichaam was echter niet opgewassen tegen de snelheid op de baan, hij werd getroffen door blessures en zoekt al geruime tijd met redelijk succes zijn heil op halve en hele marathon.

Daarop is hij in Nederland geen onbekende gast. Gisteren was hij met een tijd van 2.07.36 drie seconden trager dan in 2008, toen hij in Rotterdam derde was. Het werd voor kennisgeving aangenomen. De uitwisselbaarheid van de Afrikaanse lopers werd gisteren geaccentueerd door Chelimo Kipkorir die, als gingen zij hand in hand over de finishijn, dezelfde tijd als zijn winnende landgenoot achter zijn naam kreeg.

Wedstrijden op de weg worden (ook) in Nederland overheerst door Afrikanen, in Eindhoven de nummers één tot en met tien. Wat dan bij gebrek aan Nederlandse subtoppers – niemand aan de start in in Eindhoven – overblijft is het feest voor de duizenden die lopen voor hun plezier en uit oogpunt van gezondheid. Of gewoon als toeschouwer met een drankje in de hand willen kijken naar dat boeiende scala van uiteenlopende loopstijlen.

Eindhoven is uitgegroeid tot een driedaags evenement, compleet met loopbeurs, meet & greet voor scholieren, lunchloop en massale starts (17.000 deelnemers) op verschillende afstanden. Gisteren werd zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vochtbalans en warmteregulatie van het menselijk lichaam bij een marathoninspanning.

Honderd lopers deden mee aan het onderzoek van het UMC St. Radboud dat moet leiden tot het geven van individuele drinkadviezen aan lopers. Hardlopen en drinken, ze vormen niet zelden een ongelukkige combinatie in de marathon. Zeker als de zon een hele race lang straalt aan een wolkeloze hemel, zoals gisteren in Eindhoven.

Hoezeer de marathon ook is uitgegroeid tot volksfeest (langs het parkoers in Eindhoven stonden vijftig muziekacts opgesteld), de eindtijd van de klassieke race blijft voor organisatoren centraal staan. Dat in weerwil van het feit dat topmarathons de laatste twee decennia voornamelijk worden gewonnen door Afrikanen waarmee het grote publiek zich niet meer kan identificeren. De laatste Nederlander die in Eindhoven triomfeerde was John Vermeule in 1990.

Van dat manco is Peter Notten, de nieuwe voorzitter van het stichtingsbestuur doordrongen. Hij zei voor de marathon de helden die Eindhoven winnen als helden aan het publiek te willen presenteren, hen een herkenbaar gezicht geven. Maar hoe Notten dat gaat aanpakken, hij weet het nog niet. En het is de vraag wie erop zit te wachten. De atletieksite Losse Veter probeert hartstochtelijk met filmpjes en interviews de Afrikanen uit de anonimiteit te halen, maar de items worden amper bekeken.

Notten weet ook niet hoe hij zijn evenement landelijk beter kan uitventen. De Eindhoven Marathon is een onderschat evenement dat met een omvangrijke sponsorruif financieel solide is maar ver in de publicitaire schaduw staat van de marathons van Rotterdam (in het voorjaar) en Amsterdam (komend weekeinde).

Die laatste twee hebben een kwalitatief breder en sterker deelnemersveld, maar de winnaars van Eindhoven hebben de afgelopen jaren indruk gemaakt. In 2007 (Philip Singoei) en 2009 (Geoffrey Mutai) schaarde de Eindhoven Marathon zich met haar winnaars bij de tien snelste stadsmarathons van de wereld. Mutai haalde vorig jaar met de winnende tijd van 2.07.01 liefst 49 seconden van het parkoersrecord af.

Wat dat betreft moest gisteren met Kamathi (en Kipkorir) pas op de plaats worden gemaakt. Al werd met de winst bij de vrouwen wel een beoogd doel bereikt. De Ethiopische Atsede Habtamu Besuye bracht met 2.25.35 het parkoersrecord ruim drie minuten naar beneden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden