Weblog

De wil van de kiezer

Harry van Bommel, Tweede Kamerlid SP.

Hoewel het geen zaak is voor de Tweede Kamer heb ik de politieke ontwikkelingen in Tilburg rond burgemeester Vreeman en het theater van Adje, en de van corruptie beschuldigde Smolders op de voet gevolgd. Mijn conclusie: Tilburg is verworden tot een bestuurlijk moeras, iedereen houdt zich aan de ander vast waardoor niemand het hoofd boven water kan houden. De enige remedie? Zand erover.

Héél veel zand, en dan opnieuw opbouwen. Gelukkig zijn er binnen een half jaar gemeenteraadsverkiezingen. De interviews gisteravond op televisie maakten wel duidelijk dat het goed zou zijn als een aantal hoofdrolspelers niet zou terugkeren maar dat is straks aan de Tilburgse kiezer.

Vandaag breng ik het grootste deel van de dag door in de Eerste Kamer. Daar is het symposium over de toekomst van de NAVO. De voormalige vijand, Rusland, is uitgenodigd in de persoon van Konstantin Kosachev, voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema. Ik ken zijn visie omdat ik hem al eens heb aangehoord in Rusland, anderhalf jaar geleden. Rusland is al lang niet meer dat grote imperium uit de Koude Oorlog en streeft naar ontspanning en ontwapening. Daarom zijn het Amerikaanse raketschild en de uitbreiding van de NAVO oostwaarts de Russen een doorn in het oog. Rusland ziet zich genoodzaakt daar militair op te reageren. Vermoedelijk is dat ook de kern van het debat vandaag.

Morgen mag ik bij Tros Kamerbreed in debat met Judith Sargentini, europarlementariër van GroenLinks, en Esther de Lange, van het CDA. Ongetwijfeld gaat het daarbij ook over het Verdrag van Lissabon dat na het Ierse ‘ja’ een politiek feit is geworden. Daarmee is ook de komst van een vaste Europese voorzitter zeker en mogelijk het vertrek van onze premier Jan Peter Balkenende. Mocht het zover komen, en er dus een nieuwe premier nodig is, dan kan dat niet buiten de kiezer om. Dat was ook de kop boven het politieke commentaar van Hans Goslinga in Trouw van 19 september jongstleden. Er zit ook veel logica in. Als de spil van het kabinet wegvalt, moet de kiezer aan het woord worden gelaten.

Het is echter zeer de vraag of regeringspartijen akkoord zullen gaan met parlementsverkiezingen in 2010. PvdA en CDA staan, net als de VVD en mijn eigen partij, in de peilingen zwaar op verlies. Voorspelde winnaars zouden PVV, D66 en in bescheiden mate de ChristenUnie zijn. Verkiezingen op grond van het vertrek van de MP zijn daarmee niet heel erg waarschijnlijk. Wat er ook gebeurt, de eerste verkiezingen zijn die van een handjevol herindelingsgemeenten en wel op 18 november aanstaande. Even géén peilingen maar een échte krachtmeting. Zodat we weten wat de kiezer wil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden