De wijze woorden van George Clooney

NUWEIRA YOUSKINE

Al maanden stuurden we elkaar lange, steeds wanhopiger berichtjes, twee overjarige pubers die de werkelijkheid niet konden bevatten. George Clooney, die het vrouwelijk deel der mensheid plechtig had beloofd nooit meer te trouwen, ging het tóch weer doen. Wij wisten wel waarom - leer ons onze pappenheimers kennen: zijn aanstaande, Amal Alamuddin, had natuurlijk misbruik gemaakt van haar Libanese achtergrond. Tegen Clooney had ze gezegd dat ze beslist geen relatie met hem aan kon gaan zonder eerst te trouwen, omdat dat zou indruisen tegen haar 'cultuur' en 'religie', omdat ze 'niet in zonde wilde leven', en nog meer van dat soort vrome praatjes. Ja, zo had ze hem vast in haar huwelijks-netten verstrikt, die mooie, sluwe vrouw.

Al spoedig lazen we tot ons grote genoegen dat we niet de enigen waren die bezwaren hadden tegen het aangekondigde huwelijk. Ook de moeder van de Amaluddin scheen de verbintenis niet te willen. Niet uit jaloezie op haar dochter, maar omdat Clooney niet tot de druzen-gemeenschap van zijn verloofde behoorde. En de druzen hebben nog meer dan andere kleine religieuze gemeenschappen zeer strikte regels rondom het huwelijk buiten de eigen groep.

Ingewikkeld zijn die niet: wie buiten de gemeenschap trouwt, is druz-af. Bekering tot de druzen-sekte is ook niet mogelijk. En daarom was de beoogde schoonmoeder van Clooney tegen het huwelijk.

Op dit punt in het verhaal snoven vriendin en ik triomfantelijk. Wij, beiden gespitst op de religieuze details des levens, wisten allang dat Amaluddin uit een druzen-nest kwam en hadden ons onderling al afgevraagd of de familie soms traditioneel genoeg zou zijn om dat tot een huwelijks-breekpunt te maken. Volgens verschillende berichten was dit inderdaad het geval, en de eerste barsten in de verloving leken een feit. We waren verheugd.

U kunt zich dan ook de domper voorstellen die we voelden, toen Clooney bij hoge uitzondering reageerde op dit verhaal uit de roddelpers met een woedende tirade. Die betrof niet zozeer het feit dat er roddels over hem en zijn geliefde rondgingen - dat was hij inmiddels wel gewend. Wat zijn werkelijke woede opwekte, was de onverantwoordelijkheid van kranten om juist in deze tijd religieuze verschillen doelbewust uit te venten. Dat noemde hij minstens onverantwoordelijk tot ronduit gevaarlijk.

Zelden zagen we Clooney wijzere woorden spreken. Want gaat er ooit een dag voorbij dat we niet in sektarisch denken vervallen? In Nederland zou geen medium een dag meer overleven, zonder moslims tegenover de rest van de samenleving te zetten. In het Midden-Oosten worden inmiddels complete oorlogen langs sektarische lijnen uitgevochten. Onze George had dus exact tegen het juiste pijnpunt geageerd. We zuchtten nog maar eens bewonderend.

En toen het huwelijk dit weekend eenmaal voltrokken was, berichtten we kwaadaardig heen-en-weer. Nu over de vraag, wanneer de scheiding zou gaan plaatsvinden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden