De wijze lessen van Londen 2012

Maaike Head en Ilse Paulis gelden als serieuze kandidaten voor een medaille in de lichte dubbeltwee. Ze regen dit jaar de overwinningen aaneen.

Twee wijze lessen heeft Maaike Head geleerd van haar eerste olympische optreden, vier jaar geleden in Londen. Les een: sluit je niet af, kijk om je heen, geniet en laat je inspireren. Les twee: wijk niet af van het afgesproken strijdplan, want dat werkt niet. Met die twee lessen in het achterhoofd gaat de 32-jarige roeister in Rio de Janeiro voor het hoogst haalbare, samen met Ilse Paulis, haar negen jaar jongere compagnon in de lichte dubbeltwee.

Head kwam uit Londen terug met ruim 1500 foto's, gemaakt met een speciaal voor de Spelen aangeschafte camera. Om een beeld te krijgen van de grootsheid van het evenement legde de geboren Limburgse van alles vast op de gevoelige plaat. "Je kunt spastisch denken dat je je overal voor moet afsluiten, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ga niet alleen op bed liggen, want dan ga ik me juist opvreten."

In de aanloop naar Rio bekeek Head de foto's met Paulis en hun coach Nienke van Zijp, beiden zonder olympische achtergrond. Na de fotokijksessie kon de sinds een week 23-jarige Paulis zich enigszins een voorstelling maken van wat haar in Rio te wachten staat. "Het is ook gewoon een roeitoernooi en daar ben ik bekend mee. Maar als je er nooit bij bent geweest blijven de Spelen toch een beetje een mysterie."

Head: "Voor mij was het altijd een droom en dan ga je plotseling. Je ziet overal die olympische ringen en die hebben toch wel iets magisch. Het is geen gewoon WK. En daar ben jij met al die andere sporters een onderdeel van. Je ziet dat iedereen superfit is en komt om te presteren. Het is leuk om te raden wat voor sportmensen het zijn. Klein en gespierd, dat zijn vaak de turners en stevig en lang, dat zijn de basketballers."

Gelukkig heeft Head de foto's van het olympische randgebeuren nog, want sportief verliepen de Spelen van vier jaar geleden niet helemaal naar wens. Het doel was om met Rianne Sigmond, haar clubgenote van het Rotterdamse Skadi, de A-finale in de lichte dubbeltwee te bereiken. Maar het tweetal werd op het Londense water achtste in de halve eindstrijd en dat betekende een teleurstellende plaats in de B-finale.

"Vlak voor de halve finales besloten we van ons strijdplan af te wijken", herinnert Head zich nog goed. "We wisten dat het moeilijk zou worden en toen zeiden we tegen elkaar: laten we maar gewoon zien waar het schip strandt. Terwijl we altijd een plan hadden afgesproken met de coach en daar hard mee gingen. Dan moet je daar niet plots van afstappen, zeker niet op de Spelen. Dat is een les die ik heb geleerd."

Na de Londense Spelen werd Head in de lichte vier-zonder, een niet-olympische boot, twee keer wereldkampioen: in 2013 in het Zuid-Koreaanse Chungju en een jaar later op de Bosbaan.

Na dat WK polste bondscoach Josy Verdonkschot of Head en Paulis er wat voor voelden in de lichte dubbeltwee te stappen. Beiden hadden daar oren naar, maar zaten met hun studie geneeskunde. Head wilde haar co-schappen afmaken en ook Paulis was druk met studeren.

Pas in maart 2015 gingen de twee samen het water op en de eerste serieuze test was niet bepaald een succes. Op het WK in het Franse Aiguebelette, de eerste mogelijkheid om een ticket voor Rio te verdienen, werd het duo teleurstellend veertiende. Paulis: "De zekerheid was er nog niet. Het was zoeken hoe we het gingen aanpakken." Head: "Voor mij was het een persoonlijke crisis. Oh help, is het nog wel de moeite waard om door te gaan?"

Maar het vertrouwen bleef, aldus Paulis. "Toen we allebei een persoonlijk record neerzetten op de ergometer, onze graadmeter om te kijken hoe fit we zijn, hadden we zoiets van: die stap hebben we gemaakt. En we hebben een duidelijk plan, dat we vanaf de eerste haal kunnen neerzetten. Er is ook altijd het vertrouwen dat we kunnen terugvallen op het goede roeien."

De twee in Amsterdam woonachtige roeisters regen dit jaar de triomfen aaneen. Goud tijdens de wereldbekerwedstrijden in Poznan met een wereldrecord, goud op het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern en goud op de EK in Brandenburg. Door die resultaten gelden Head en Paulis, die morgen in het Lagoa Stadion aan de Copacabana aan hun missie beginnen, als serieuze kandidaten voor een medaille in Rio.

Paulis: "We hebben ons in een goede positie gemanoeuvreerd. We zijn niet zomaar een koppel om uit te gummen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden