Recensie

De wijsheden en visioenen van voetbaldirecteur Gerbrands

Toon Gerbrands bij de presentatie van zijn boek.  Beeld ANP
Toon Gerbrands bij de presentatie van zijn boek.Beeld ANP

Toon Gerbrands is directeur van voetbalclub PSV. In die hoedanigheid kreeg hij onlangs een flinke teleurstelling te verwerken toen PSV verloor bij Feyenoord en er haast onoverbrugbare achterstand ontstond op de ranglijst.

Een paar dagen later, bij de presentatie van zijn boek ‘Mijn Stijl’, vertelde Gerbrands dat het juist een goed moment was om het boek over topsportmanagement te presenteren. Want Gerbrands weet: een ware leider toont zijn ware aard in zware tijden.

Gerbrands is een boomlange vent met een verleden als succesvolle volleybalcoach. Met Oranje won hij in 1997 de Europese titel. Via de schaatsploeg van DSB belandde hij in 2002 bij voetbalclub AZ. Twaalf jaar later verhuisde hij naar Eindhoven. Gerbrands is daarmee de personificatie van het nieuwe, zakelijkere voetbal.

Gerbrands is geen herenvoorzitter annex zakenman zoals bijvoorbeeld Riemer van der Velde dat was bij SC Heerenveen, maar een aimabele en ambitieuze beroepsdirecteur die ook ooit weer zal vertrekken omdat de clubliefde nu eenmaal minder diep zit dan de brandende ambitie die hij voelt om zich persoonlijk te ontwikkelen.

Tegelwijsheden

In Mijn Stijl vertelt Gerbrands hoe hij denkt dat je het beste leiding kunt geven aan een ‘topsportomgeving’ en met welke principes en tegelwijsheden je daar succesvol in kunt zijn. Zoals bijvoorbeeld deze: ‘De kunst is om bij succes fatsoen en bescheidenheid te tonen en bij tegenslag stijl en klasse.’ Of deze: word wie je bent en handel daar naar.’

Veelal gaat het bij Gerbrands over zelfontplooiing en het onderzoek naar de innerlijke drijfveren. Probeer dus vooral durf te tonen. ‘Lef,’ schrijft Gerbrands, ‘heeft te maken met het accepteren van onzekerheid (...) het draait allemaal om gezonde nieuwsgierigheid.’

Tekst loopt door onder afbeelding.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In het slothoofdstuk - dat voelt als een toevoeging zonder veel raakvlakken met het onderwerp ‘topsportmagement’ - waagt Gerbrands zich aan het schetsen van de toekomst voor de Nederlandse voetbalclubs. Volgens Gerbrands zullen deze clubs zich niet meer richten op de concurrentiepositie ten opzichte van andere landen, maar zal de aandacht liggen bij opleiding, organisatiegraad en expertise. En die kennis van onderzoek en ontwikkeling van het voetbalspel genereert waarde die vervolgens verkocht kan worden aan de toplanden.

Daarnaast voorziet Gerbrands dat de competities afgesloten worden (degradatie en promotie verdwijnen), met als grote voordeel dat clubs ‘langdurige relaties kunnen aangaan met sponsors, supporters en mediapartijen (...) De waarde van de uitzendrechten zal toenemen.’

Twijfel

Ook ziet Gerbrands de invoering van een salarisplafond, een toename aan de controle over spelers (onderwijs, voeding, gezinssituaties, vrije tijd) en het onderwijs dat door de club zelf wordt verzorgd voor haar talentvolle jeugdspelers.

Het aardige aan dit type boek is - mits het niet te gek wordt natuurlijk - dat wanneer Gerbrands management en zelfontplooiing behandelt, hij tamelijk besluitvaardig, daadkrachtig en overtuigend overkomt. Hij weet wat hij wil en hoewel hij kan spreken over twijfel (‘Twijfel speelt een belangrijke rol bij de beste beslissingen’) klinkt het allemaal als een klok.

Of het waar is weet je niet (het is ook geen harde wetenschap), maar belangrijker is wat het geserveerde met je eigen gedachtenwereld doet. Pik je eigen kersen eruit, neem wat je denkt dat van belang is voor jouw situatie en laat de rest lekker met rust.

Gerbrands beseft ook de beperkte houdbaarheid van zijn tips. Meningen, stellingen en wijsheden die je vandaag proclameert, zijn over drie jaar weinig meer waard. dat komt omdat - als het goed is - de wijsneus in de tussentijd zijn kennis heeft verbreed en zijn visie heeft aangepast. Het logische gevolg van zelfontplooiing.

Mijn Stijl - Succesvol topsportmanagement volgens Toon Gerbrands. Uitgeverij: Voetbal Inside. 19,99 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden