De wijnen dwarrelen als blaadjes uit de boom

Een zekere theefabrikant wil ons doen geloven dat oktober de theemaand is. Nee dus. Oktober is en blijft de wijnmaand. Tijd dus voor wijnen die in de winkels als blaadjes uit de boom dwarrelen. Vorige week werd al aandacht besteed aan de 'neuzen' van Albert Heijn, deze week aandacht voor enkele andere grotere aanbieders van herfstige wijntjes. Het is nu een goed moment om vast wat wijnen in te slaan voor de feestdagen. Ze kunnen dan thuis in het wijnrek even lekker tot rust komen.

RONALD DE GROOT

Voor de Hema is wijn zoiets als verf of damesondergoed (het woord lingerie is bij de HEMA taboe). Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. In de bijbehorende brochure wordt wel een mislukte poging gedaan ons iets over wijn uit te leggen. Een citaat: 'Wijn wordt steeds vaker van één druivensoort gemaakt. De druivensoort is dan ook vaak specifiek voor de streek waar de wijn vandaan komt'. Helemaal fout.

De druiven die voor de Vin de Pays d'Oc van de Hema worden gebruikt, zoals merlot, cabernet-sauvignon of chardonnay, zijn juist specifiek voor heel andere streken, zoals Bordeaux (merlot, cabernet) of Bourgogne (chardonnay). Sterker nog, een druif als merlot is tegenwoordig niet meer specifiek voor welke streek dan ook. Hij komt overal ter wereld voor. De druiven die specifiek zijn voor het Pays d'Oc worden gebruikt voor appellationwijnen, zoals Coteaux du Languedoc. Daar worden overigens meestal wel drie of vier verschillende druiven voor gebruikt. Gelukkig zegt dit alleen iets over de kwaliteit van de brochure, en niet over die van de wijnen. Naast wijnen van de Hema passeerden nog wijnen van Gall & Gall en Dirck III de revue.

Niet alle supermarkten vinden het de moeite waard om de wijnmaand met wat aanbiedingen in te gaan. Super/De Boer bijvoorbeeld doet het met zijn gewone weekaanbiedingen, zonder enige verwijzing naar de oogst- of wijnmaand. Een gemiste kans.

Cerro Chapeu Estate 'Tannat' 1996 Hema, 7,95

Tannat? Vreemde druif, zult u zeggen, nooit van gehoord. Weer een van die wijnen van de Hema die van één druivenras is gemaakt. Leuk om te weten, maar of deze informatie ons wat zegt over het karakter van deze wijn is zeer de vraag. Weinigen zullen weten dat de tannat een druif is die in de Madiran (in Zuidwest-Frankrijk) stoere, harde, tanninerijke wijnen oplevert. Behalve in de Madiran en in Uruguay zien we deze druif nergens ter wereld aangeplant. In Uruguay vinden we maar liefst vierduizend hectare van deze druif. Veel interessanter is of deze wijn lekker is of niet. En dat is hij. Hier in Uruguay zijn de tannines een stuk minder hard dan in de Madiran. In deze wijn overheersen fruit en sap, dit is lekker zwoel en open, heerlijk om nu te drinken, licht en smakelijk.

Hardys Cabernet-sauvignon/shiraz 1997, Private Bin Hema, 9,95

De landwijnen uit het Pays d'Oc van de Hema zijn bepaald niet bijzonder, met name bij wit. Zowel de Sauvignon blanc als de Chardonnay is flauw, zonder lekker fruit en sap. De zon schijnt hier gemakkelijk iets te overdadig, zodat het niet altijd gemakkelijk is de witte wijnen de nodige frisheid te geven. Hetzelfde geldt voor Australië. Het klimaat is daar al even verschroeiend, zodat wijnmakers behoorlijk op hun tellen moeten passen. Maar men heeft de techniek in huis om het fruit in de wijnen vast te houden, zeker bij een groot bedrijf als Hardys. De zon valt wel terug te proeven in de vorm van veel zoet fruit. Dat is typisch Australisch: veel zoet en een soort confiture-achtig karakter. Deze Private Bin 1997 heeft dat typisch zuidelijke karakter, met in de geur peperigheid en zoet, wat vanille van het hout en een aangename, eveneens licht zoete smaak, met kersen, bessen, aardig sap en zoet. De Chardonnay 1998 Private Bin is eveneens smakelijk, met een vleugje zoet, mede door het exotische hout, kokos, wat citrusfruit, een uitbundige vanilletoon, naast wat banaan en abrikoos; de smaak is sappig en rijk, met lekker hout.

Cabernet-sauvignon, Vin de Pays d'Oc 1997, Les Coteaux du Pic Dirck III, 6,98

Voor Dirck III hoeven de blaadjes niet te vallen door het doen van aanbiedingen. Die zijn er steeds. Deze maand 'gouden wijnen', wijnen die op het een of andere wijnconcours een gouden medaille in de wacht hebben gesleept. Nu is het altijd de vraag wat zo'n medaille precies voor waarde heeft. Vaak zitten de boeren zelf in de jury van een medailleconcours en wordt een groot aantal wijnen met een gouden medaille onderscheiden.

De Pinot Blanc 1996 van Veuve Roth, een Elzaswijn (Dirck III, 8,98), kreeg zijn gouden medaille waarschijnlijk bij gebrek aan concurrentie. Deze witte wijn mist karakter. Bij de aangeboden wijnen zijn de rode duidelijk interessanter. Een leuk koopje is de Cabernet-sauvignon 'Les Coteaux du Pic'. Op de hellingen van de Pic, de plaatselijke berg, wordt de beroemde Pic-Saint-Loup gemaakt. Maar voor deze wijn mogen geen cabernet-sauvignondruiven worden gebruikt. Daarvan wordt dan een Vin de Pays d'Oc geproduceerd. Deze wijn is lekker pittig en peperig, karaktervol, met wat tannines; lekker bij een stukje kaas.

Château de Jau 1997, Cotes du Roussillon Villages Gall & Gall, 8,99

Gall & Gall werpt een aantal bekende wijnmakers in de strijd, onder de noemer Gallerij der groten. Men probeert mee te fietsen met het succes van grote namen als Alain Brumont (Château Montus, Madiran) en Aim Guibert (Mas de Daumas Gassac, Hérault). Beide beroemdheden maken naast hun topwijnen ook eenvoudige handelswijnen. Guibert onder de naam Figaro, Brumont onder zijn eigen naam, inclusief foto op het achteretiket. Aardige wijnen, daar niet van, maar niet echt bijzonder. Dan is de wijn van de maand, een Cotes du Roussillon, een stuk leuker. Op het Château de au worden de klassieke druiven van de streek, de syrah, mourvèdre, grenache en carignan, gecombineerd tot een elegante, niet te zware wijn, waarin het zuidelijke karakter niet ten koste gaat van het fruit. De jaargang 1997 droeg zijn steentje bij. Dit jaar leverde soepele, niet te harde wijnen op, die jong gedronken kunnen worden. Heel lekker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden