De wietkweker moet niet te vroeg juichen

Verrassend: in de Tweede Kamer is het licht op groen gesprongen voor legale hennepteelt. Op de Brabantse drugsaanpak klinkt ondertussen kritiek.

'Een doorbraak', jubelde D66-Kamerlid Vera Bergkamp gisteren. In het al jarenlang onwrikbare drugsdossier ziet zij beweging komen nu de PvdA en ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren zich achter haar voorstel scharen om de wietteelt te legaliseren. Daarmee tekent zich een meerderheid in de Tweede Kamer af die voor onmogelijk werd gehouden.

De laatste jaren leken de opvattingen over softdrugs in beton gegoten, met een stabiele meerderheid voor het behoudende kamp. Partijen als VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP hamerden op de risico's van legale wietteelt: de waar zou vooral illegaal naar het buitenland verdwijnen, het zou de politie op kosten jagen omdat zij telers in de gaten moeten houden en het zou het signaal afgeven dat met drugsgebruik niets mis is.

Voorstanders van legale wietteelt, D66 voorop, sloegen deze partijen om de oren met onderzoeken, enquêtes onder gemeenten en standpunten van burgemeesters. Legaliseer de wietteelt, was steeds het credo, want hoe kan de coffeeshophouder anders legaal aan zijn verkoopwaar komen? En is het niet gek dat de overheid consumenten wiet laat roken zonder te weten wat er precies in zit?

Er leek tot de verkiezingen niets meer te gebeuren met dit dossier. Tot gisteren. De PvdA flirtte al langer met het wetsvoorstel van D66, maar het is de verrassende oversteek van Bontes en Van Klaveren die ervoor zorgt dat er nu een Kamermeerderheid in zicht komt. De twee ex-PVV'ers, die als VoorNederland aan de verkiezingen willen meedoen als 'de enige klassiek-liberale partij voor Nederland', wijzen erop dat het plan de vrijheid van de burger ten goede komt.

Of het nou een puur inhoudelijke overweging is van het afgescheiden duo of vooral een slimme zet om aandacht te genereren, in de Eerste Kamer heeft D66 niets aan hen - ze hebben er geen zetels. In de senaat, waar de behoudende fracties in de meerderheid zijn, hebben de Democraten hun hoop gevestigd op de VVD. Volgens Bergkamp is de druk op de partij groot om de teugels te laten vieren: veel burgers zouden dat willen, net als een reeks VVD-burgemeesters.

Die hoop boorde premier Rutte gisteren voorlopig de grond in. Hij zei 'geen voorstander' te zijn van regulering en noemde wiet 'troep' en 'heel gevaarlijk'. "Het idee van flowerpower in de jaren zestig en zeventig klonk sympathiek, maar we hebben nu te maken met spul met veel grotere kansen op verslaving en psychosociale problemen. Het is licht naïef om te denken dat men voor de Nederlandse markt een lichtere poldervariant gaat telen." Bergkamp kijkt echter verder dat dit welbekende standpunt van het kabinet. Zij hoopt dat de commissie die het VVD-verkiezingsprogramma schrijft, voelt voor haar voorstel. Ze weet: Rutte kan het gedoogbeleid van de afgelopen jaren nog zo verdedigen, uiteindelijk bepaalt de VVD-achterban welke koers de partij de komende jaren gaat varen.

Wat D66 wil

Telers met een overheidscertificaat mogen ongestraft hennep produceren. Daarbij moeten zij de volksgezondheid in het oog houden en hun verpakkingen van etiketten voorzien zodat de consument weet wat hij koopt. Ook worden telers belastingplichtig. De gemeenten krijgen zeggenschap over het aantal coffeeshops en hun locaties, de minister bepaalt hoeveel hennep er geproduceerd mag worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden