De wethouder heeft weer een Lenin-speldje

In de enige gemeente in Nederland met communistische wethouders, Reiderland, loopt sinds gistermiddag weer een wethouder rond met een Lenin-speldje op de borst. Wethouder Hans Heres, NCPN-lid, kreeg het speldje gisteren van burgemeester Wim Cornelis (PvdA). Voor het eerst sinds twee jaar kan Heres nu weer pronken met Lenin op z'n jasje, want zo lang is z'n oude speldje al stuk.

BIJDRAGE: HANNY VAN DER HARST; HANS DE PRETER

Burgemeester Cornelis was onlangs op uitnodiging van de Bondsdag op werkbezoek in Berlijn. Toen hij op de 'Unter den Linden' liep zag hij enkele Russen Lenin-speldjes en andere relikwieën uit een recent verleden verkopen. 'Verhip, Heres droeg ook altijd zo'n speldje' herinnerde Cornelis zich en hij bedacht ook dat dat speldje kapot was gegaan. Daarom besloot hij z'n wethouder te verrassen met een nieuw, dat hij hem vervolgens gistermiddag op het gemeentehuis van Finsterwolde aanbood.

Heres was zeer ingenomen met z'n nieuwe kleinood dat hij zorgvuldig inpakte, teneinde hem binnenkort weer op z'n jasje te spelden.

Volgens Cornelis was het aanbieden van het speldje een aardigheidje. “Zo'n speldje is een curiosum. Het hoort een beetje bij de folklore. Ik dacht dat Heres er wel blij mee zou zijn. En dat was hij inderdaad”, aldus Cornelis. Maar is het toch niet wat vreemd dat een PvdA-wethouder een Lenin-speldje weggeeft, als je weet wat Lenin allemaal op z'n geweten heeft? “Nee. Ik zou Lenin niet op één lijn willen stellen met bijvoorbeeld Stalin of Hitler. Een speldje van Stalin zou ik nooit kopen. Trouwens, dat zou Heres ook niet accepteren.”

Volgens de burgemeester was Lenin niet zo'n hele slechte. “Zeker, er is in de jaren van de Russische revolutie wel wat verkeerd gedaan door de Roden. Maar bij de Witten is ook wel wat mis gegaan. Zij kregen steun van de Amerikanen en Japanners”. Maar weet de burgemeester dan niet dat Lenin de democratie om zeep hielp? “Ja, dat weet ik. Maar toch zou ik hem niet op een lijn willen plaatsen met Stalin. Je moet het meer zien als folklore: T-shirts van Che Guevarra worden toch ook nog steeds verkocht?”, aldus Cornelis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden