De wetenschap weet het nu ook: van lavendel word je rustig

Lavendelruiken, lekker rustgevend. Beeld Getty Images
Lavendelruiken, lekker rustgevend.Beeld Getty Images

De geur is bijna niet te vermijden. Van badschuim tot wasverzachter, van parfum tot schoonmaakmiddel, overal zit lavendel in. Het is rustgevend, zegt de reclame. En dat zegt de wetenschap haar nu na.

Joep Engels

Om precies te zijn, het is de geur van lavendel die kalmeert. Japanse medici melden dat lavendel geen stofjes bevat die inwerken op de hersenen, maar dat de geurstoffen slechts de reukzenuwen in de neus prikkelen en dat die het signaal doorgeven aan de hersenen.

De wetenschap zat aldoor op het verkeerde spoor, geeft de hoofdonderzoeker, Hideki Kashiwadani van de universiteit van Kagoshima, toe. “In de traditionele geneeskunde was al lang bekend dat geurstoffen van planten rustgevend kunnen zijn”, zegt hij. “Maar door het succes van moderne middelen als benzodiapines leek daarvoor maar één route te bestaan: via de longen en de bloedbaan naar de hersencellen. De route via de neus werd over het hoofd gezien.”

De Japanners namen de proef op de som. Ze onderwierpen muizen aan een standaard stresstest. Hun kooitje bevatte twee donkere, half afgesloten ruimtes en twee open gedeeltes. Bange of nerveuze muizen mijden die openheid. De tijd die ze in de duisternis doorbrengen, is daarom een maat voor hun stress of angst.

In hun adem

Als de Japanners lavendelgeuren in de kooien verspreidden, ontspanden de muizen en kwamen ze vaker tevoorschijn. Maar de dieren moesten het wel ruiken. Muizen waarbij de onderzoekers het reukvermogen hadden uitgeschakeld, reageerden niet op de geurstof, het zogeheten linanool . En ten slotte, als ze de muizen vooraf flumazenil hadden toegediend, een middel dat gebruikt wordt om de werking van benzodiapines te blokkeren, had de lavendelgeur weer geen effect. “Dat bewijst dat linalool niet direct op de hersencellen inwerkt zoals benzodiapines doen”, aldus Kashiwadani. “Maar dat het via de reukzenuwen zijn rustgevende werking doorgeeft.”

In eerdere studies kregen muizen linalool in hun voedsel of werden ze ermee geïnjecteerd. Dat ook die muizen rustig werden, schrijven de Japanners in het vakblad Frontiers in Behavioral Neuroscience, zou kunnen komen doordat het linalool in hun adem zit en ze de geurstof dus zo weer opsnuiven.

Hoe dan ook, de studie biedt volgens de Japanners perspectieven voor een nieuw type kalmerende middelen. “Benzodiapines, maar ook injecties met linalool, hebben meer uitwerkingen dan alleen kalmering. Mensen worden er, net als met alcohol, wankel van. Wie weet, geven we straks nerveuze of bange mensen straks een pufje lavendelgeur.”

Lees ook:

Bange fruitvlieg neemt wetenschappers aan de hand op weg naar medicijnen

Net als de mens kan een fruitvlieg behoorlijk bang worden gemaakt. Biologen uit Singapore denken dat nu te kunnen gebruiken om sprongen te maken in onderzoek naar angststoornissen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden