null Beeld
Beeld

ColumnSofie Govaert

De wetenschap is in ons geïnteresseerd

Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.

Ik ben niet zo geïnteresseerd in de wetenschap, maar de wetenschap blijkt steeds meer geïnteresseerd in mij. Op last van burgemeester ­Depla vindt een onderzoek plaats in ons dorp, dat een ­besmettingshaard lijkt te zijn. Doordat we onder de ­gemeente Breda vallen, zien we dat nergens terug in de cijfers. Van het vorige ‘grootschalige contactonderzoek’, net na carnaval, heeft overigens niemand iets gemerkt of gehoord. We krijgen een brief van de GGD om plasma af te staan nu we antistoffen in ons bloed hebben. Helaas, wij komen niet in aanmerking, omdat onze dochters weer verhoging hebben.

In de eerste dagen na onze positieve coronatest werd ik gebeld door een sympathieke, gepensioneerde arts infectiebestrijding, die de overbezette GGD tijdelijk te hulp was ­geschoten. Ik was toen gefrustreerd, omdat ik al drie keer aan de bel had getrokken. Ik dacht namelijk dat mijn man corona had, maar volgens de richtlijnen van het RIVM was dat op dat ­moment niet mogelijk.

Hierdoor heeft mijn man ­mogelijk veel meer mensen besmet dan anders het geval was geweest. Bijvoorbeeld in een lokaal winkeltje, ­genaamd de Ikea van Breda, waar hij die week nog iets had gekocht. Deze arts heeft mijn vragen destijds goed kunnen beantwoorden. Richtlijnen worden nu eenmaal gebaseerd op de kennis die op dat moment aanwezig is en achteraf, tja, dan kun je met een dubbeltje de wereld rond, zou mijn schoon­moeder zeggen.

Ik bel hem nu weer op om te informeren naar de aanhoudende klachten. Hij weet op grond van buitenlands onderzoek te vertellen dat terugvallen met verhoging en ­malaise inderdaad vier tot zes weken kunnen aanhouden en mijn vermoeidheid zelfs enkele maanden.

Ondertussen komt op Facebook een baksodakuurtje ­tegen corona voorbij. Als er toch geen andere remedie ­bestaat, denk ik al snel: baat het niet, dan schaadt het niet. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het lijkt te werken. Ik heb voor het eerst weer een rondje hardgelopen.

Lees ook:

Eerder afleveringen van het dagboek van Sofie Govaert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden