Weblog

De wet van de versnellende achterstand

De gekleurde wereld van glasvezelbuizen en buisjes. Beeld Vincent Dekker
De gekleurde wereld van glasvezelbuizen en buisjes.Beeld Vincent Dekker

De afgelopen weken werd het me met de dag duidelijker. 'Arm' Bergen, behept met zóveel afgelegen huizen dat KPN er de eerstkomende tien jaar geen meter glasvezel in de grond zal stoppen, gaat ontzettend veel plezier krijgen van zijn handicap.

Wij Nederlanders kennen de uitdrukking dat je last kan hebben van de wet van de remmende voorsprong. Typisch Nederlands. Er is iets goed: je hebt een voorsprong, maar de calvinist in ons ziet daar dan toch meteen een schaduwzijde aan. Voor het omgekeerde, plezier hebben van een versnellende achterstand, kennen we geen wet. Volgens mij moet die er hoognodig komen. In mijn gemeente, Bergen in Noord-Holland, gaan we dat namelijk gewoon meemaken.

Een paar jaar geleden dachten een paar inwoners, onder wie ik, dat we zo snel mogelijk een glasvezelnet in onze gemeente moesten zien te krijgen. Dus moesten we even KPN paaien zodat die zou gaan aanleggen, waarna het grote genieten zou kunnen beginnen. Maar de tijd verstreek en KPN bedacht zich. Het bedrijf gaat de eerstkomende tien jaar vijf miljoen huizen aansluiten, allemaal huizen in goedkoop aan te sluiten gebieden. Bergen hoort daar niet bij. Arm Bergen.

Arm Bergen? Helemaal niet! Door de nood gedwongen gingen we ons richten op een coöperatie waarmee we 'ons' net dan zelf zouden gaan aanleggen. Wie ik er ook over spreek: het idee dat het een 'eigen net' wordt, spreekt iedereen aan. Zoals je in een dorp ook bijna 'van nature' je boodschappen doet bij de eigen dorpswinkels, zo willen mijn dorpsgenoten straks 'vanzelfsprekend' abonnee worden op het eigen net van Bergen BreedBand.
Waar KPN in het naburige Heiloo, een goedkope gemeente, voor aanvang van de aanleg ternauwernood 30 procent van de inwoners voor zijn net wist te winnen, heeft in het Brabantse Heeze-Leende nog voor de aanleg van het eigen, coöperatieve net begon al 60 procent van de inwoners een abonnement genomen. In Bergen hebben we 45 procent nodig om verantwoord te kunnen beginnen. Volgens mij gaat dat lukken.

Het mooie van een coöperatie is dat je geen winst hoeft maken om rijke aandeelhouders ver weg mee te plezieren. Je moet een gezonde boekhouding voeren, zeker, maar alles dat je daar bovenop overhoudt, geef je terug aan je leden, oftewel de inwoners van de gemeente Bergen in ons geval. Daardoor zal het abonnement op ons net na een tijdje goedkoper worden.
Waar Heiloo de komende jaren de abonnementen waarschijnlijk elk jaar een paar procent duurder zal zien worden, zal Bergen juist goedkoper uit kunnen zijn. In Heiloo krijgen ze last van de remmende voorsprong, in Bergen gaan we genieten van de wet van de versnellende achterstand.

Oh ja, ere wie ere toekomt: er is een Nederlander die dit idee ook al eens op een iets andere wijze verwoordde. 'Elk nadeel heb z'n voordeel', heet het dan.

Wilt u ook genieten van uw achterstand? Kijk dan af en toe eens op Twitter bij @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden