De wet heeft een lange arm en een goed geheugen

De wet heeft een lange arm en een goed geheugen. 11 oktober 1982 vlogen de trotoirtegels door de lucht bij de ontruiming van het Amsterdamse kraakpand Lucky Luyk. De felle gevechten tussen de krakers en de Mobiele Eenheid, de brandende tram. Het lijkt allemaal zo lang geleden. Je moet je best doen om je de achtergronden nog voor de geest te halen.

De krakers wilden Lucky Luyk niet verlaten, tenzij het gebouw door jonge woningzoekenden bewoond zou gaan worden, het liefst door henzelf. De politie drong via het dak het gebouw binnen en voerden de bezetters naar buiten. De grote problemen onstonden pas buiten. Sympatisanten en andere krakers bekogelden de Mobiele Eenheid met stenen. Een ware veldslag onstond.

P. was erbij. Jaren geleden stond hij samen met een tiental anderen te sjorren aan een busje van de marechaussee. Helaas, hij werd enkele weken later van een foto herkend. P. werd wegens openbare geweldpleging veroordeeld. De wet had inderdaad een lange arm. Het kostte hem 750 gulden boete en drie maanden voorwaardelijk, om daar achter te komen.

Defensie was niet tevreden. Het busje was destijds door het schudden omgevallen en er was een schadepost van 13 000 gulden. Defensie wilde de schade verhalen op P. Jaar na jaar kreeg hij brieven. Hij zou hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schade, of hij maar wilde betalen.

Tien jaar later. Het oude kraakpand aan de Jan Luykenstraat is nu al jaren verdeeld in vier sociale woningen. Van krakers is geen enkel spoor meer.

P. staat voor de rechter. Defensie heeft besloten de zaak voor te laten komen, omdat de civiele zaak na tien jaar bijna verjaart. Een papieren proces begint. Twee jaar later (1995): P. moet betalen. 13 000 gulden voor het busje, 12 000 gulden voor dertien jaar rente en de proceskosten, in totaal bijna 27 000 gulden. Met het geheugen van de wet is niets mis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden