’De Westoever zal een heksenketel worden’

(Trouw)Beeld AP

Jonge kolonisten zeggen geen boodschap aan Obama te hebben en dreigen het geweld tegen de Palestijnen op te voeren.

Naomi Malachi kon deze week aanschouwen hoe haar prefab-appartement op een truck getakeld werd en naar een naburige nederzetting overgeplaatst. Het was haar eigen keuze, om te voorkomen dat de woning geheel vernield zou worden.

De 22-jarige Naomi, zeven maanden zwanger, en haar man Gilad hadden zich op eigen houtje gevestigd op een heuveltop vlakbij de nederzetting Jitshar, zonder enige vergunning. Het was al hun tweede woning. De vorige werd een jaar geleden door de regering geplet; en aangezien ze 20.000 dollar hadden gestoken in hun tweede, verkozen ze dit keer de verhuizing van hun huis boven sloop.

Jitshar, vlakbij de Palestijnse stad Nabloes, staat bekend als een van de radicalere nederzettingen op de Westoever en weet zich omringd door een aantal kleine, zelfs naar Israëlische begrippen illegale ’buitenposten’, die doorgaans bewoond worden door enkele gezinnen en wat alleenstaande mannen. De inwoners zijn net als de Malachi’s jonge, religieuze kolonisten en worden ook wel ’heuveltopjeugd’ genoemd: ze hebben lak aan de wet, menen dat het ’Beloofde Land’ slechts de Joden toebehoort en dat zij dus het recht hebben zich waar dan ook te vestigen.

Hun doel is het koloniseren van de Westoever, waarbij ze het geweld niet schuwen. Ze staan vijandig tegenover de Palestijnen en voelen zich verraden door de staat die hen niet (genoeg) hun gang laat gaan.

Gilad weigerde gehoor te geven aan zijn oproep voor militaire dienst, uit weerzin en woede over de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook. Hij werd gearresteerd als deserteur, maar na een reeks gesprekken ’ongeschikt’ bevonden voor militaire dienst.

De plek waar tot voor kort het woninkje van de Malachi’s stond, biedt een prachtig uitzicht op de Middellandse zee. De pastorale omgeving doet haast vergeten dat dit de brandhaard van het conflict is. De kolonisten, zo meldt Naomi, trekken zich niks aan van Obama’s eis de bouw van nederzettingen te stoppen en de verplichtingen van de zogenoemde ’routekaart voor de vrede’ na komen, inclusief de stichting van een Palestijnse staat in precies dat gebied waar zij zich hebben gevestigd. Gemaskerde jonge kolonisten zetten vorige week landerijen van een Palestijn in brand en bekogelden Palestijnse auto’s met stenen, omdat het gerucht ging dat het leger onderweg was om enkele buitenposten nabij Jitshar te ontmantelen.

Waarom ze Palestijnen aanvallen terwijl hun woede is gericht tegen het Israëlische leger? „Het was een afschrikkingsactie”, legt Naomi uit. „Het leger en de politie willen hier de rust bewaren en ze vrezen het meest botsingen tussen Joden en Arabieren. Dus was die actie een waarschuwing voor als ze de buitenposten willen aanpakken. Dan verandert het hier in een heksenketel.”

In Ramat Migron, een buitenpost vlakbij Jeruzalem die verleden jaar uit de grond is gestampt door een groep tieners en al vier keer is ontmanteld en herbouwd, plaatst de negentienjarige Jisjai Israëls politieke situatie in historisch perspectief. „We hebben de Farao, de inquisitie en de Holocaust overleefd. Denk je echt dat de routekaart het Joodse volk eronder krijgt?” Hij verwerpt het idee dat de Palestijnen enige claim kunnen leggen op grond binnen het ’Grote Land Israël’. Hij en de zijnen zien als enige oplossing één land voor één volk, het Joodse volk wel te verstaan. De Palestijnen moeten hun geluk maar elders zoeken.

„Het is de missie van de regering om dat doel te verwezenlijken”, zegt Naomi, die – in tegenstelling tot de talrijke raporten van de VN, Wereldbank en mensenrechtenorganisaties – het leven van de Palestijnen op de Westoever beschrijft als ’zeer goed, ook nu’. „En als de regering ze nu begint te paaien met allerlei hulpprogramma’s, gaan ze natuurlijk nooit weg!”

Israëlische kolonisten slapen in hun ¿buitenpost¿ Ramat Migron, waar in een kat-en-muisspel het leger de barakken al vier keer heeft vernield en de kolonisten ze elke keer weer opbouwen. (FOTO AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden