commentaar

De werkelijke prijs van onze welvaart is nog niet betaald

Een schoorsteen van de Nuon kolencentrale. Beeld ANP
Een schoorsteen van de Nuon kolencentrale.Beeld ANP

De klimaatdeskundigen van het VN-Klimaatbureau IPCC, die al decennialang aandringen op serieuze maatregelen om CO2-uitstoot drastisch te verminderen, waarschuwen de wereld nu voor de laatste keer.

Alleen met ‘nimmer vertoonde veranderingen op alle niveau’s’ is de opwarming van de aarde binnen aanvaardbare grenzen te houden. Veel helderder kan de boodschap niet klinken. Doe iets, en wel snel!

Die boodschap is natuurlijk ook bestemd voor het kabinet, dat maandag nog een andere boodschap ontving. Na de rechtbank vindt ook het hof dat de staat de zorgplicht jegens de eigen burgers verzaakt als hij de CO2-uitstoot in 2020 niet met 25 procent heeft teruggebracht in vergelijking met 1990.

Met deze uitspraak in de Urgenda Klimaatzaak komt vervroegde sluiting van een of meer kolencentrales weer op tafel. Alleen met zo’n maatregel zijn echt grote stappen vooruit te maken, weten deskundigen. Die sluiting, door het kabinet geparkeerd tot 2023 en volgende jaren, was bovendien toch al een voornemen.

Voor het ‘groenste kabinet ooit’ zou dat in ieder geval een aardige opsteker zijn. Pieter Winsemius, de winnaar van de Trouw Duurzame 100 in 2009, heeft in ieder geval geen vertrouwen in de huidige CO2-aanpak. Heilige huisjes – rekeningrijden, uitbreiding Schiphol – maar ook het gepolder aan de klimaattafels blokkeren volgens hem ambitieuze doelen. Zeker voor een rijk land moet er een tandje bij kunnen.

Biodiversiteit

Doe iets. Dat is ook de boodschap van ecologe Louise Vet, de nieuwe winnaar van de Duurzame 100 2018. De directeur van het Nederland Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW is door de jury van de Duurzame 100 op het schild gehesen omdat ze de motor is van het Deltaplan Biodiversiteit. Een plan dat de soortenrijkdom in Nederland moet herstellen en waarover Vet, met engelengeduld en veel tact, al maandenlang praat met natuurbeschermers, boerenorganisaties en supermarkten. Met de keuze voor Vet onderstreept de jury de noodzaak tot herstel van de biodiversiteit – een onderwerp dat nauw verweven is met klimaatbeleid.

Zoals Pieter Winsemius optimistisch is over de kansen in de klimaatstrijd, is Vet optimistisch over de mogelijkheid om de biodiversiteit te herstellen. Alleen gaat dat de samenleving (dus de burger) wel het nodige kosten. De kosten van sluiting van een kolencentrale zal de eigenaar verhalen met een schadeclaim, bijvoorbeeld. En herstel van landschap, zal de burger in de supermarkt terugzien op zijn kassabon. Maar deze kosten zijn onvermijdelijk. Ze bewijzen dat te lang op de pof is geleefd en de werkelijke prijs van onze welvaart niet is betaald.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees meer commentaren op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

De Duurzame 100 van Trouw

Ieder jaar publiceert Trouw de Duurzame 100, een ranglijst van de personen die zich in dat jaar het meest hebben ingezet voor duurzaamheid en natuur. Lees meer op trouw.nl/duurzame100.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden