De werkdruk in het WO is te hoog, daarom hebben studenten volgende week colleges in de openlucht

Studenten in een collegezaal van de Erasmus Universiteit. Beeld ANP
Studenten in een collegezaal van de Erasmus Universiteit.Beeld ANP

Docenten van elf universiteiten uiten volgende week hun grieven, onder de noemer WO in Actie.

Gerrit-Jan Kleinjan

Het blijft onrustig in het onderwijs. Op elf universiteiten, van Maastricht tot Groningen, voeren universitaire docenten volgende week de hele week actie. Dat gebeurt vooralsnog op een ludieke manier, met colleges in de openlucht en debatbijeenkomsten. Het academische personeel is de werkdruk en de ondermaatse overheidsinvesteringen in het onderwijs zat. Ze willen er onder meer vierduizend docenten bij.

"Door letterlijk buiten te gaan zitten, hopen we de aandacht te vestigen op de soms uitpuilende collegezalen. Ik heb een collega die college moet geven aan honderden studenten in theater Carré", zegt hoogleraar digital humanities Rens Bod van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij is de drijvende kracht achter de protesten die tot 'WO in Actie' zijn gedoopt.

De barricades op

WO in Actie is geïnspireerd op PO in Actie, de actie die de twee basisschooldocenten Jan van de Ven en Thijs Roovers vorig jaar startten in het basisonderwijs. Anders dan de topsnelheid waarmee die twee hun collega's wisten te mobiliseren (binnen een mum van tijd was er een massaal bezochte landelijke staking, gevolgd door regionale estafette-acties), verliep de aanloop naar de actieweek van het academisch personeel minder daadkrachtig.

Al bijna een jaar praten Bod en zijn geestverwanten erover om de barricades op te gaan. "Kijk, de docenten in het basisonderwijs voerden terecht actie omdat ze worden onderbetaald. Dat is bij ons niet zo, wij verdienen genoeg. Als het niet gaat om je eigen portemonnee blijkt het voor veel mensen toch lastig om de straat op te gaan. Dat we nu toch een protestweek hebben is een unicum", stelt Bod.

Uitpuilende collegezalen

Grootste grief van de academici is de werkdruk. Sinds het jaar 2000 zijn er 68 procent meer studenten bij gekomen en is hun aantal gestegen tot ongeveer 280.000. In dezelfde periode is het bedrag dat de overheid uitgeeft per studenten met een kwart gedaald, van ruim 20.000 naar 15.300 euro. Hierdoor is het aantal docenten achtergebleven, waardoor college-zalen soms uitpuilen en studenten volgens de protesterende docenten matige begeleiding krijgen.

Pas vanaf 2021 investeert het kabinet weer meer geld in het hoger onderwijs. "De komende jaren zijn we nog niet af van massale colleges en ondermaats onderwijs", aldus Bod. Gebeurt er niets na volgende week, waarschuwt hij, dan blijven vervolgacties vermoedelijk niet uit. "Bijvoorbeeld tijdens een tentamenweek. Dan is het minder vriendelijk voor studenten."

Tot nog toe kan WO in Actie rekenen op de steun van de universiteiten. Ook universiteitsvereniging VSNU, die de universiteiten onder meer vertegenwoordigt in politiek Den Haag, onderschrijft de eisen.

Lees ook:

De publieke sector is zo ver uitgekleed, werknemers pikken het niet meer

Hoge werkdruk, personeelstekorten en lage salarissen. Terwijl het kabinet de dividendbelasting wil afschaffen, kraakt de publieke sector in zijn voegen. De ontevreden leraren van PO in actie roepen de hele publieke sector op om in actie te komen tegen deze ‘schandvlek’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden