De wereld komt naar Groningen voor studie, maar kamers zijn er niet
uitwisseling | Groningse hoger onderwijsinstellingen openen vandaag het studiejaar. Voor veel internationale studenten gaat dat gepaard met een lange, moeizame zoektocht naar woonruimte.
Internationale studenten in Groningen zijn de wanhoop nabij. Stichting Studenten Huisvesting (SSH) verhuurde begin augustus de laatste van de 1550 beschikbare, gemeubileerde woonruimtes in de stad. "De vraag is voor aanvang van bijna ieder studiejaar groter dan het aanbod", bekent woordvoerder Jesse van Mourik. "Maar het gat tussen beide is dit jaar aanzienlijk groter dan voorheen."
Het tekort aan woonruimte komt volgens de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanze Hogeschool Groningen door de forse toename van het aantal internationale studenten. De universiteit verwelkomt dit studiejaar 2300 nieuwelingen. Dat is een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van de 1800 in 2015. Met ruim 350 internationale studenten meer dan vorig jaar kent ook de Hanze Hogeschool een forse stijging.
Beide instellingen zetten bewust in op het aantrekken van zo veel mogelijk buitenlandse studenten, maar geven aan dat ze dit jaar volkomen verrast zijn door de hoeveelheid aanmeldingen. "Omdat ze tijdelijk in Groningen verblijven, hebben internationale studenten behoefte aan gemeubileerde woonruimtes", zegt Ellen van Hegelsom, woordvoerder van de Hanze Hogeschool. "Die zijn lastig te vinden, omdat SSH de enige is die zulke woningen aanbiedt."
Van Mourik legt uit dat SSH er alles aan doet om het aanbod van woningen uit te breiden, maar dat de veranderingen in de Woningwet in 2015 dit bemoeilijken. "Die wet stelt dat wij niet mogen samenwerken met commerciële partijen, zoals beleggers en andere corporaties. Daardoor kunnen we op korte termijn geen externe gebouwen beheren." Volgens Van Mourik zal de wetswijziging per 1 januari 2017 worden teruggedraaid. "Maar daar hebben we nu nog niets aan."
Internationale studenten verkennen ondertussen andere mogelijkheden. Zo zagen medewerkers van woningcorporatie Lefier hoe studenten afgelopen week een lange wachtrij vormden voor het Groningse pand. Het maakt ze niet uit dat de corporatie met een puntensysteem werkt en geen gemeubileerde woonruimtes aanbiedt. Tevergeefs, want zowel Lefier als collegacorporatie Nijestee hebben ook al hun ruimtes verhuurd.
Volgens wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is de gemeente Groningen druk bezig om het tekort aan woonruimte op te lossen. Zo worden op diverse locaties in de stad woningen gebouwd, speciaal voor internationale studenten. Dat levert volgens hem, in samenwerking met SSH, binnen twee jaar zo'n duizend extra woonruimtes op. "Wij willen voorkomen dat Groningen bekend staat als studentenstad waar het onmogelijk is om aan woonruimte te komen."
Ook in Utrecht ontstijgt het aantal internationale studenten de beschikbare woonruimte.
undefined
Geen kamer, maar een hostel of de camping
Ariel Alston (20) en Demetria Trammell (21) studeren psychologie aan de University of West Georgia in de Verenigde Staten. Via een uitwisselingsprogramma met de Rijksuniversiteit Groningen zijn ze vorige week maandag in noordelijk Nederland aangekomen. Sindsdien bivakkeren ze voor 35 euro per nacht in het Bud Gett Hostel.
De dames staan voor een dichte deur bij het kantoor van woningcorporatie Lefier. "Wij zijn maanden geleden al begonnen met het zoeken van woonruimte", bekent Ariel. "Ik heb tientallen berichten verstuurd, onder meer via Facebook. Vaak volgt geen reactie of krijg ik weken later te horen dat de kamer al is verhuurd." Demetria: "De meesten willen je in levende lijve zien voor ze een woonruimte aan je verhuren; dat snap ik. Maar voordat je in Nederland bent, is de ruimte vergeven."
De vrouwen hebben keihard gewerkt om hun uitwisseling te bekostigen. Ariel maakte met haar moeder vis- en kipmaaltijden voor buurtgenoten om geld in te zamelen, Demetria werkte als serveerster. "We dachten dat we via SSH, Lefier of Nijestee woonruimte konden krijgen, maar het tegendeel blijkt waar", zegt Demetria. "Er is vrijwel niets beschikbaar en ondertussen stroomt onze spaarrekening leeg", vult Ariel aan.
Hoewel het huilen hen nader staat dan het lachen, houden ze hoop. "Ik hoorde van een buitenlandse student dat hij dicht bij de stad met een paar landgenoten in een tent op een camping overnacht", zegt Ariel. De twee verwachten niet dat zij daar wegens geldgebrek ook terecht zullen komen.
undefined