’De wereld is groter dan hun kringetje’

Marja de Kruijf van werving- en selectiebureau Beekveld & Terpstra: 'Kennen en gekend worden is hier belangrijk.' (FOTO PATRICK POST) Beeld Patrick Post
Marja de Kruijf van werving- en selectiebureau Beekveld & Terpstra: 'Kennen en gekend worden is hier belangrijk.' (FOTO PATRICK POST)Beeld Patrick Post

Het Koningin Wilhelmina College in Culemborg zoekt een rector. Marja de Kruijf van wervingsbureau Van Beekveld & Terpstra, vertelt hoe het er daar aan toe gaat.

Waarom kan Culemborg en omgeving niet zonder dit college?

„De school heeft als motto ’KWC voor elkaar!’. Het gaat er niet alleen om dat leerlingen met een zo hoog mogelijk diploma de school verlaten. Ze ontwikkelen zich hier ook op sociaal gebied. De sportklassen krijgen extra sportlessen. Tijdens maatschappelijke stages bij non-profitorganisaties leren ze dat de wereld groter is dan hun eigen kringetje. Dat iets doen voor een ander jezelf en de samenleving verrijkt.”

Wat maakt het de moeite waard om voor deze school te werken?

„Het KWC is een brede school voor voortgezet onderwijs. Ze biedt praktijkonderwijs, vmbo, havo, vwo, atheneum en gymnasium voor de hele regio. Daar is het lesrooster op afgestemd. Lange lessen van 75 minuten waartussen weinig tijd zit. Dat geeft de docenten ruimte voor minder lessen en meer verdieping.”

Waar wordt bij de sollicitanten vooral op gelet?

„Naast ervaring met eindverantwoordelijkheid moet hij of zij de christelijke waarden van het KWC uitdragen. Naastenliefde staat zowel in het christelijk geloof als hier centraal. Dit college komt voort uit een fusie van een protestants-christelijke en rk-school. Iedereen is hier welkom, ongeacht geloofsovertuiging.”

Welke sollicitatiebrieven legt u direct opzij?

„De verplichte sollicitaties uiteraard. Ook die waaruit blijkt dat de kandidaat niet aan de basiscriteria voldoet. Verder nodigen we zoveel mogelijk mensen uit om aan de voorselectie deel te nemen.”

Hoeveel collega’s krijgt de nieuwe rector en hoe gaan zij met elkaar om?

„Hij wordt een eenpitter, maar overlegt wel met schoolleiders uit de omgeving. Daarnaast werkt hij met de directeur vmbo-praktijkonderwijs, -havo-vwo en de directeur bedrijfsvoering. Dat zijn drie positief ingestelde, hardwerkende mensen die openstaan voor elkaar.”

Op hoeveel sollicitanten rekent u?

„Zo’n 25.”

Welke karaktereigenschap is onontbeerlijk voor deze functie?

„Het vermogen mensen te verbinden. Kennen en gekend worden is hier belangrijk. Daarom zijn er kleinere eenheden gevormd binnen deze grote school. Vaste groepen docenten begeleiden leerlingen gedurende een jaar of twee. De teamleiders hebben direct contact met de leerlingen en zijn lid van het managementteam van de verschillende sectoren. De rector zorgt dat al die eenheden blijven samenwerken.”

En welke eigenschap kan hij of zij beter niet hebben?

„Moeilijk te zeggen. Leerlingen vertelden me dat ze hopen op een verantwoordelijke, betrokken rector die hen serieus neemt.”

Meer informatie over deze vacature in de personeelsadvertentie in dit katern.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden