De wereld heeft er een islamitische republiek bij

President Yahya Jammeh. Beeld epa
President Yahya Jammeh.Beeld epa

Er kwam geen referendum aan te pas, geen grondwetswijziging en geen parlementaire stemming. Voor de inwoners komt het bovendien uit de lucht vallen: Gambia is voortaan een islamitische republiek.

De verrassing werd hen dit weekend meegedeeld door president Yahya Jammeh. "Het lot van Gambia is in handen van de Allah de Almachtige", stelde de vijftigjarige militaire officier tijdens een toespraak die werd uitgezonden op de staatstelevisie. "We zijn een islamitische staat, die de rechten van zijn burgers zal respecteren."

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de islamitische republiek Iran gaat het Afrikaanse land niet doen aan zedenpolitie, bezwoer Jammeh. "Ik heb nog niemand benoemd tot islamitische politie-agent. Hoe vrouwen zich kleden gaat je niets aan." Behalve Iran vormen ook Pakistan, Mauritanië en Afghanistan islamitische republieken. Gambia zal volgens de president ook in de behandeling van religieuze minderheden afwijken van deze landen. "Christenen krijgen het respect dat ze verdienen. Kerst zal worden gevierd als altijd."

Jammeh regeert de natie sinds zijn staatsgreep in 1994 met ijzeren vuist. Het West-Afrikaanse land, dat op diens kust na volledig omsloten wordt door Senegal, telt zo'n twee miljoen inwoners. 90 procent daarvan staat te boek als moslim, 8 procent is christelijk en 2 procent hangt een inheemse godsdienst aan.

De president rekent af met het koloniale verleden
Dat Jammeh zich wil profileren als moslim verbaast niet: hij noemt zichzelf praktiserend gelovige en laat zich af en toe portretteren met korans en gebedssnoeren. Het uitroepen van de islamitische republiek 'is in lijn met de religieuze identiteit en waarden' van het land, stelde Jammeh dit weekend. "Moslims vormen een meerderheid en Gambia kan het zich niet veroorloven om het koloniale verleden te laten voortbestaan."

Zijn besluit zou een gevolg kunnen zijn van diens groeiende internationale isolement. Hij pleegt op grote schaal mensenrechtenschendingen en is verwikkeld in forse corruptie, analyseert Afrika-kenner Jeffrey Smith van het Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights tegenover Al Jazeera. "Westerse donors hebben hem daarom de rug toegekeerd."

Arabische landen moeten Gambia redden
Het - in ieder geval in naam - islamiseren van het land kan een poging zijn om meer gedaan te krijgen bij Arabische landen, vermoedt Smith. "Uit het feit hij dit presenteert als een 'strijd tegen kolonialisme' blijkt al dat hij het zoekt bij landen die er anti-westerse sentimenten op nahouden."

Woensdag zette hij al een andere stap die goed zal vallen bij islamitische landen: hij verwelkomde gevluchte Rohingya's, leden van de vervolgde Burmese moslimminderheid. Het opvangen van Rohingya's is een 'heilige plicht'. Oppositiegroepen wijzen er ondertussen op dat Jammeh helemaal niet op eigen houtje een 'islamitische republiek' kan uitroepen. Zo'n besluit is ongrondwettelijk, menen zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden