De wereld blijft maar groeien

Beeld thinkstock

De groei van de wereldbevolking gaat nog even door, vooral in Afrika. Als er tenminste niets verandert in het voorplantingsgedrag van de mensheid.

De aarde heeft momenteel 7 miljard 349 miljoen 472 duizend inwoners. En als je met je ogen knippert, zijn het er alweer een paar honderd meer. Stap je in een tijdmachine naar het jaar 2100, dan is het aantal mensen op de aarde bijna verdubbeld.

Dit blijkt uit de jongste World Population Prospects van de Verenigde Naties. Iedere twee jaar publiceert de VN zo'n extrapolatie en interpretatie van wereldwijde volkstellingen. De recentste verscheen deze week. Daarin wordt de wereldbevolkingsgroei weer wat hoger geraamd dan in de vorige editie.

Groei
In 2050 zijn we met z'n 10 miljarden. En in 2100 staan er 11,2 miljard mensen op de teller. Om dat even in perspectief te plaatsen: het duurde tot 1806 voor we met één miljard waren. 123 jaar later waren we met twee miljard (1927). 33 jaar later met drie miljard (1960). In 1974 bereikten we 4 miljard, in 1987 de vijf miljard. Zes miljard in 1999 en zeven miljard in maart 2012 of oktober 2011, daar is een beetje onenigheid over.

Maar de rek is er nu een beetje uit. Tien jaar geleden groeide de bevolking nog met 1,24 procent per jaar. Nu is dat 1,18 procent, of, er komen elk jaar 83 miljoen mensen bij op aarde. Negen landen zorgen voor de helft van de mensen die erbij komen tegen 2050: India, Pakistan, Congo, Ethiopië, Tanzania, de VS, Indonesië en Oeganda.

Problemen
De bevolkingsgroei zal vooral plaatsvinden in Afrika, waar de levensverwachting de komende tijd spectaculair zal toenemen. Meer dan de helft van de groei wordt daarom op dat continent verwacht. In 2050 zal één op de vier aardbewoners een Afrikaan zijn, in 2100 zelfs 39 procent. Afrikaanse landen krijgen het daardoor lastig. Onderwijs, voedselvoorziening en gezondheidszorg komen verder onder druk te staan.

In Europa ontstaan juist problemen doordat het aantal mensen daalt. Nu staat de teller hier nog op 738 miljoen, in 2050 op 707 miljoen en in 2100 nog maar op 646 miljoen. Europa wordt verder vooral grijzer: in 2050 is eenderde van de Europese bevolking ouder dan 60 jaar. Nu is dat 24 procent.

Vruchtbaarheidsgetal
In de berekeningen van de wereldbevolking speelt het zogeheten vruchtbaarheidsgetal een belangrijke rol. Het gemiddelde aantal kinderen per ouderpaar bepaalt of een bevolking groeit of krimpt. Maar dat getal hangt samen met de welvaart: rijkere paren nemen minder kinderen. Het voorspellen van de wereldbevolking is niet alleen een kwestie van reproductie, maar ook van economie. Dus die neemt de VN ook mee in haar berekeningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden