De werdegang van 'onze Jos' in aria's

Limburgse opera 'El Rey' spaart controversiële politicus Jos van Rey niet

"Er zijn dingen gebeurd die te ver gingen, maar Jos van Rey heeft echt veel betekend voor onze stad", zegt Roermonder Har Faems (66) in de pauze van opera 'El Rey' in het schilderachtige vestingsdorp Thorn, vlak bij Roermond. Een uur lang volgen de gepensioneerde controller en driehonderd andere toeschouwers al de aria's uit beroemde opera's - Mozart, Bellini en Verdi - die voor de gelegenheid zijn hertaald in het Limburgs. Neem de beroemde Carmen-aria van Bizet: daarin wordt 'Toreador' vervangen door 'Toch goan ik door', over Jos die niet opgeeft ondanks dat het journaille, de VVD en justitie hem inmiddels hebben laten vallen.

De manier waarop sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen - mede initiatiefnemers van 'El Rey' - ondersteund door actrice Suzan Seegers de werdegang van 'onze Jos' uitbeelden, laat volgens Faems precies zien hoe het politieke spel wordt gespeeld. "Het gaat van beide kanten hard. Van Rey wil graag een comeback maken. En ja, dan moet je het niet raar vinden dat je wordt gepest."

De zangers willen vooral de emoties die de zaak oplevert in beeld brengen, zonder een kant te kiezen. Maar Van Rey - hij schijnt in ieder geval niet tegen de opera te zijn - wordt zeker niet gespaard. Zo is het Mozart-duet 'La ci darem la mano' voor deze gelegenheid omgedoopt tot 'Wrief in dien hand, Ricardo' - waarmee Van Rey zou willen zeggen dat de burgemeestersketting voor zijn vriend Ricardo Offermanns al klaarligt voordat de sollicitaties officieel beginnen. Precies een praktijk waarvoor Van Rey voor de rechter staat. Maar toch: zijn tegenstanders lijken te vergeten dat Van Rey met de praktijken waarvan hij wordt beschuldigd wel een provinciestad economisch heeft ontwikkeld, zegt Faems. "Weert, Venlo en Sittard zijn daar maar al te jaloers op."

Dat laatste willen Leo en Mariet Hendrikx best beamen: het bedrijventerrein in hun woonplaats Sittard kost volgens hen eerder geld dan het oplevert. Toch hoeft het gepensioneerde echtpaar daarvoor niet direct een politicus als Van Rey te hebben. Mariet (65) kwam vooral voor de opera naar Thorn, maar gaandeweg is ze gegrepen door het drama rond de politicus in de beklaagdenbank. "Opera blijkt heel geschikt om de gevoelens te verbeelden die daarbij naar boven komen." Ze verwijst naar de aria 'Weeld'rig, leef pluche' - oorspronkelijk ook van Mozart - waarin de actrice zich zojuist wellustig kronkelde rond een bureaustoel die het bestuurderspluche moest verbeelden. "Dan kun je je nog beter voorstellen wat het moet betekenen om afscheid te nemen van de macht waar je zo aan bent gehecht."

Na de pauze legt het karakter-Van Rey uit dat zijn bestuurlijke en zakelijke contacten met vriend en projectontwikkelaar Piet van der Pol door justitie helemaal verkeerd worden gezien - het is gewoon echte mannenvriendschap. Uiteindelijk kondigt hij wraak aan met de woorden van 'Si, vendetta' van Verdi.

Zal het nog goedkomen met de echte Jos van Rey? Stadgenoot Har Faems heeft voorzichtig hoop. "Dat die hele rechtszaak nu na drie jaar nog steeds niet echt is begonnen, zou kunnen betekenen dat justitie nog niet al te sterk staat. Maar voorlopig blijft dat gissen."

'El Rey' speelt de komende vijf weken nog vier maal. Afgelopen zaterdag was de hoofdpersoon nog op vakantie. De organisatie verwacht hem de volgende keer op de eerste rij.

undefined

De zaak-Van Rey

Begin dit jaar werd Jos van Rey - oud-Kamerlid voor de VVD en voor diezelfde partij wethouder in Roermond - al aangeklaagd, maar inhoudelijk zal zijn strafzaak waarschijnlijk pas volgend jaar worden behandeld. Over twee weken, tijdens een regiezitting, wordt meer duidelijk over de zaak. Het OM verdenkt hem van corruptie, witwassen en verkiezingsfraude. Van Rey, inmiddels zeventig jaar oud, ontkent alle beschuldigingen en noemt de wijze waarop hij wordt berecht onmenselijk. Hij zit nu voor de Liberale Volkspartij Roermond in de Roermondse gemeenteraad en voor de Volkspartij Limburg in de Provinciale Staten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden