De weg naar de bouw van een duurzaam wijkje is vol hindernissen

Een groep Amersfoorters wil een duurzame woonwijk bouwen. Welke stappen zetten ze en waar lopen ze tegenaan? Trouw volgt hun vorderingen.

Als één ding de Vereniging Duurzaam Wonen Amersfoort (VDWA) na maanden van onderhandelen glashelder is geworden, dan is het wel dat de weg naar haar 'Eco-eiland' lang is en vol hindernissen. Nog steeds is niet zeker of het rustige, groene woonwijkje met energieneutrale huizen, waarvan de leden dromen, ook daadwerkelijk op de beoogde locatie in nieuwbouwwijk Vathorst kan worden gebouwd.

In de onderhandelingen met Ontwikkelbedrijf Vathorst (OBV) gaat het nu om twee onderwerpen: de grondprijs en het ledental van de vereniging. Wat dat laatste betreft, het aantal leden is gegroeid van acht huishoudens eind december naar dertien nu. En op de bewonersavond van vorige week bleek dat er nog eens vier huishoudens op de ledenlijst kunnen worden bijgeschreven. Van de aspirant-leden hebben sommigen meer ijzers in het vuur en wachten de ontwikkelingen af, terwijl anderen nog wat langer willen meedraaien om erachter te komen of dit nu echt is wat ze zoeken.

Het aantal volwaardige leden is dus flink toegenomen, maar nu doet zich een ander probleem voor dat samenhangt met het tweede belangrijke onderwerp: de grondprijs. Voorzitter Majanne Wolters: "Van de huidige dertien leden willen er maar acht een koophuis, de rest wil huren. Terwijl we zeker zestien kopers nodig hebben om de bouwplannen te kunnen uitvoeren."

De VDWA had eigenlijk al begin februari aan het OBV moeten laten weten of ze een serieuze onderhandelingspartner kan zijn, maar het ontwikkelbedrijf heeft de groep het gehoopte uitstel gegeven. Vandaag zit het bestuur van de bewonersvereniging opnieuw aan tafel met het OBV. Het zal vooral over de harde euro's gaan, niet over de duurzame idealen van de milieubewuste Amersfoorters.

Voorzitter Wolters: "Aanvankelijk zat er een gat van meer dan een miljoen euro tussen wat het OBV vroeg voor de grond en wat wij wilden bieden. Maar al onderhandelend zijn we een stuk dichter bij elkaar gekomen. Het resultaat daarvan is dat wij in samenspraak met woningbouwcorporatie Portaal een deel overbruggen en dat het OBV hetzelfde doet. Dan blijft er nog een gat over van drie à vier ton. Wij hopen dat de provincie Utrecht ons daarbij kan helpen. We hebben een gesprek gehad en de provincie gevraagd mee te denken over onze plannen en ook over het financieringstekort. De provincie heeft een 'aanjaagteam' dat initiatieven zoals het onze wil ondersteunen en een knelpuntenpot die misschien het verschil kan overbruggen. Als die steun doorgaat, komt de aankoop van de grond een stuk dichterbij." Het bestuur hoopt dat de provincie vandaag al aanschuift bij de besprekingen met het OBV.

De prijs van grond voor woningen hangt altijd samen met het soort woningen dat erop wordt gebouwd. Een stuk grond voor een huurhuis kan zomaar een paar honderd euro per vierkante meter goedkoper zijn dan het even grote lapje grond ernaast, waarop een koophuis wordt gebouwd. Daar zit de bottleneck voor de VDWA, die in haar ecologische woonwijk niet alleen dure koopwoningen wil bouwen, maar ook sociale koopwoningen en huurhuizen. Dat levert een ander financieel plaatje op dan het OBV voor ogen had. Het ontwikkelbedrijf wilde op deze locatie 42 koopwoningen bouwen in het duurdere segment en zou daarvoor dus een forse prijs voor de grond kunnen incasseren. De mix van huizen waar de VDWA naar streeft, levert minder geld op. En dan wilde de vereniging ook nog minder huizen bouwen op de grond, geen 42 maar 35. Dat blijkt in elk geval onhaalbaar te zijn. "Daarom", legt Wolters op de bewonersavond uit, "moeten er toch meer woningen worden gebouwd, 38, en wat kleiner dan we hadden gedacht. Verder hopen we dat Portaal bereid is van de tien beoogde sociale huurwoningen met een lage grondprijs er een paar om te zetten in sociale koop op duurdere grond."

Een rondje brainstormen over ledenwerving tot besluit van de bewonersavond resulteert in ideeën als: waarom adverteren we niet op funda.nl?, en laten we Sjef Bode van Omroep Amersfoort en Henk Westbroek van Regio TV Utrecht aan de hand meenemen de wijk in.

De vorige afleveringen in Trouw over duurzaam wonen in Amersfoort zijn verschenen op 4/1 en 2/2/2011.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden