De week van Reinout en Gijs Scholten van Aschat

Vrijdagavond bij de uitreiking van de Gouden Kalveren zijn ze voor even elkaars concurrent. Met een knipoog dan, want Reinout (1981) en Gijs Scholten van Aschat (1959) vinden het ongetwijfeld prima als een van beiden met de prijs voor Beste Acteur naar huis gaat.

Bovendien, kun je twee rollen ooit echt met elkaar vergelijken? 'Publieke werken' speelt in historisch Amsterdam en de rol die de vader speelde vereist veel dialoog te midden van talloze figuranten, terwijl de zoon in 'Beyond Sleep' anno nu eenzaam en vrijwel zonder dialogen boven de poolcirkel in Noorwegen rondzwerft en verdwaalt in het landschap van z'n geest. Verschillende rollen, verschillende werelden.

Dat gezegd hebbende: wat bindt en onderscheidt de twee acteurs?

Beiden deden de Toneelacademie in Maastricht. Beiden wisselen films en toneel af, al ligt vaders ervaring vooral op het podium, terwijl de carrière van de zoon zich vanaf het begin vooral ook voor de camera ontwikkelt.

Reinout noemt zichzelf een echte filmfreak. Beiden zijn fanatieke Ajax-fans, seizoenskaart en al. Vader hield z'n hart vast toen Reinout een van de drie versies van Johan Cruijf speelde in de tv-serie 'Johan Cruijff: logisch is anders', maar hij zag dat het goed was. Beiden zijn terughoudend in het gezamenlijk geven van interviews.

Verzoeken om samen in een film te spelen hebben ze tot op heden afgewezen, omdat het project hen niet allebei aansprak. Beiden wonnen eerder een Gouden Kalf. Reinout voor Beste Acteur ('De Heineken ontvoering', 2012), Gijs voor Acteur TV drama ('Oud geld', 1998).

'Zijn jullie een beetje jonge leeuw, oude leeuw?', vroeg de VPRO eerder dit jaar aan Reinout. 'Ja, misschien wel', zei de zoon. 'Misschien wordt hij straks toch een beetje 'de vader van'.

Vader en zoon zijn genomineerd voor Beste Acteur. Een unicum in de geschiedenis van het Nederlands Film Festival, dat de prijs sinds 1981 uitreikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden