De week van Martin Koolhoven

BELINDA VAN DE GRAAF

Tien jaar na Paul Verhoeven met 'Zwartboek' maakt een Nederlandse regisseur kans op de Gouden Leeuw in Venetië.

Martin Koolhoven (47) werkte jaren aan 'Brimstone', zijn eerste Engelstalige film met een internationale cast. De bloedige western (budget: 12 miljoen euro) gaat over de overlevingstocht van een jonge vrouw in 19de eeuws Amerika, gespeeld door Dakota Fanning. Tegenover haar staan Guy Pearce als demonische dominee en - in een bijrol - Carice van Houten als domineesvrouw. De laatste twee moesten de wereldpremière in Venetië afgelopen weekend afzeggen, vanwege de geboorte van hun zoontje Monte Pearce. Het paar ontmoette elkaar vorig jaar op de set van 'Brimstone'.

Twee bevallingen in één week!

"Absoluut, ik ben blij voor Carice, en blij dat mijn film er eindelijk is. Ik heb met het maken van 'Brimstone' een lange, hectische periode achter de rug, met perikelen rond investeerders, acteurs, noem maar op. Zes, zeven jaar heb ik eraan gewerkt. Het was een enorme bevalling. En ik moet zeggen dat het na de première ook heel even iets triests had." Lachend: "Ik moet op zoek naar een nieuw doel in mijn leven."

Maar nu eerst Venetië, hoe is het om op zo'n groot podium te staan?

"Echt te gek, in een bootje arriveren op het Lido, een vertoning van het gerestaureerde 'Dawn of the Dead' bijwonen. Maar ook ingrijpend: niet alleen door de interviews met soms wel acht journalisten tegelijk, maar ook door de recensies die direct na de première verschijnen, en het verschil tussen die twee. Omdat de interviewers nogal complimenteus waren, werd ik wat overvallen door het gemor van sommige recensenten. Die waren gechoqueerd, vonden de film donker en gewelddadig. Ik ben zelfs uitgemaakt voor sadist."

Hoe schat je je kansen in voor de Gouden Leeuw?

"Ik weet dat ik een heftige, controversiële film heb gemaakt. Het is aan de jury om daar iets van te vinden. Wat mijn collega's in de competitie betreft: ik ben vooral benieuwd naar de nieuwe films van Tom Ford en Terrence Malick, en ik heb veel goeds gehoord over die nieuwe musical, 'La La Land' van Damien Chazelle. Tijd om ze te zien heb ik helaas niet. Over een paar dagen vertrek ik naar het filmfestival van Toronto, waar het circus opnieuw begint."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden