De week van Heddy Honigmann

Heddy Honigmann, de grande dame van de Nederlandse documentaire, ontvangt vrijdag van koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs ter waarde van 150.000 euro. "Het is de kroon op mijn werk, ik denk niet dat ik ooit een grotere prijs zal krijgen", reageert Honigmann.

De oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling met een staat van dienst op het gebied van cultuur, natuur of wetenschap. Honigmann is de eerste laureaat die exclusief voor haar werk als documentairemaker wordt bekroond. Nederland kent een sterke documentaire-traditie, waarvan Honigmann (65) lichtend voorbeeld is.

Het Cultuurfonds roemt de regisseuse om haar uitzonderlijke gave als interviewer die zowel de kracht als de kwetsbaarheid van de mens uitlicht. Die interviewer hebben we de afgelopen twee decennia goed leren kennen, zwervend door haar geboortestad Lima ('Metaal en Melancholie' en 'El Olvido') of in gesprek met oude Brazilianen over liefde en seks ('O Amor Natural').

Bij Honigmann staat de mens voorop. Ze heeft een oprechte interesse in de ervaringen, herinneringen en dromen van mensen, ook in haar fictie, met name de Bernlef-verfilming 'Hersenschimmen'. Honigmann vraagt door, zonder indiscreet te worden, waardoor zich voor de lens intieme en tedere verhalen ontspinnen: "Alle mensen die ik portretteer, zijn overlevers, want dat zijn de mensen die me raken."

Die toewijding leverde een parel op als 'Het Ondergronds Orkest', waarin ze in dialoog gaat met musicerende ballingen in de straten van Parijs. Honigmann, zelf opgegroeid als dochter van Pools-Joodse immigranten in Peru en in 1978 in Amsterdam beland, kent de troost van muziek. Dat liet ze ook zien in 'Crazy' waarin ze via liedjes de gevoelens vrij maakte van oorlogsveteranen. Logisch dat Honigmann de mensen achter het Koninklijk Concertgebouworkest portretteerde ('Om de Wereld in 50 Concerten').

Hoewel het leven met multiple sclerose pittig is, weerhoudt het haar niet van werken. Een van haar nieuwe filmprojecten gaat over levenslustige honderdjarigen. Volgens Honigmann gaat het om mensen die steeds weer een nieuw doel creëren, iets dat hen motiveert om nog een stukje verder te leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden