De week van Daan Manneke. Vijftienvoudige wereldpremière

CHRISTO LELIE

Het zal je als componist maar gebeuren: een nieuw werk dat op één dag vijftien keer in wereldpremière gaat. Dat overkomt Daan Manneke aanstaande zondag. Dan zal zijn motet 'Bonum est confiteri Domino' in vijftien protestantse kerkdiensten én katholieke hoogmissen voor het eerst klinken, van Amsterdam tot Bazel. Hij heeft deze week iets om naar uit te kijken.

Waar gaat u de première beluisteren?

"Bij mijn opdrachtgever, de Protestantse Laurentiuskerk in mijn woonplaats Breda-Ginneken. Daar wordt het aanstaande zondag tijdens een vesper uitgevoerd."

Waarom vroeg deze kerk u?

"Ik ben er als gelovige ingeschreven. Weliswaar ben ik buitenkerkelijk, maar ik ben bevriend met de wijkpredikant en verzot op het gotische kerkgebouw. Op 12 januari is het zondag septuagesima, de zeventigste dag voor Pasen, een hoogfeest door de katholieken uit het rooster geschrapt, maar dat de lutheranen nu in het Luther-jaar weer gaan vieren. De Laurentiuskerk vroeg mij een motet te schrijven voor dit feest. Het bestaat uit zes korte verzen voor zangstem en orgel. Centraal staan de tekst en de prachtige Geneefse melodie uit 1562 van Psalm 92, de psalm van die zondag. Overigens is het uniek dat een kerk een wereldlijke componist een betaalde compositieopdracht geeft!"

Wereldlijke componist? U heeft toch veel religieuze koorwerken gecomponeerd?

"Op één mis na nooit kerkmuziek! Wel heb ik veel vocale concertmuziek op Bijbelteksten geschreven. Net als veel andere componisten, onder wie zelfs de 'heidense' Poulenc, ging het me om de universele waarde van de spirituele teksten."

Hoe komt het dat uw motet zondag in vijftien kerkdiensten klinkt?

"Motor daarachter is organist Jos van der Kooy, al vele jaren vertolker van mijn composities. Toen hij ervan hoorde, wilde hij het motet direct in 'zijn' Amsterdamse Westerkerk uitvoeren. Dankzij zijn netwerk kwamen steeds er meer organisten/dirigenten die dat ook wilden. Een prachtig fenomeen vind ik het: een nieuw muziekstuk dat zich als een olievlek verspreidt. Het houdt de lofzang gaande."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden