De wedergeboorte van Marcel Kittel

De Duitse sprinter Marcel Kittel kan weer lachen. Het was even spannend, maar gisteren won hij weer eens een Tour-etappe. 'Ik ben terug.'

EDO STURM

Je kunt net als Alexander Kristoff je frustratie over een verloren sprint op de teambus botvieren. Of, zoals Dylan Groenewegen, neerstrijken in het koele portaal van een statig herenhuis in Limoges.

De Noor was woest. Hij sloeg met zijn vlakke hand op de Kastoesja-bus die vanzelfsprekend niet meegaf. In gebroken Engels riep Kristoff tegen een mechanieker dat hij door een "kerel voor hem werd gehinderd". Wie in de massasprint op zijn falie krijgt, zoekt de oorzaak zelden bij zichzelf blijkt. In 2014 wrong de Noorse spurter in Russische dienst zich tussen de sprintelite in de Tour de France met twee ritzeges. Vijfde. Meer zat er dit keer niet voor hem in. Kristoff stoof de bus binnen. Een nieuwe koude douche zou hem goed doen.

Nog geen twintig meter verderop nam Groenewegen zichzelf voorzichtig de maat na de vierde Touretappe gisteren "Moet je maar van voren zitten", was zijn reactie toen hij genoeg adem had om zijn woorden in een volzin te stoppen. De Amsterdammer nam een teug uit een flesje met ondefinieerbare vocht. Van een kansloze positie had hij zich in de laatste oplopende meters in Limoges opgewerkt naar een vierde plek.

Voor Marcel Kittel waren de tellen na de finish vooral een krachttoer voor zijn zenuwen. Was het de Duitser gelukt zijn voorwiel iets sneller over de streep te drukken dan de Fransman Bryan Coquard? De seconden tikten weg. "Ik wist het niet helemaal zeker, dus ik durfde niet te juichen." Kittel brulde het daarna in de straten uit toen hij tot winnaar werd uitgeroepen.

Het had iets religieus, Kittels belijdenis na de huldiging. De 28-jarige blonde sprinter noemde het zijn wedergeboorte, die eerste Tourzege sinds twee jaar. "Ik ben terug." Kittel zat vorig jaar gepasseerd thuis. Giant-Alpecin vond de Duitser niet fit genoeg voor de Ronde van Frankrijk. Het bespoedigde Kittels overgang naar het Belgische Etixx-Quick Step dit jaar.

Er viel een last van zijn schouders, bekende de man die bij de Nederlandse ploeg goed was voor acht Tourritten. "Wij zijn met Quick Step met hoge verwachtingen naar Frankrijk gekomen", bekende Kittel. "De druk nam die eerste dagen toe toen het niet lekker liep."

De zon die zich voor het eerst liet zien in de Tour de France maakte er meteen een broeierige etappe van. Groenewegen zocht zijn comfort begrijpelijk in de schaduw. Hij zag een opgaande lijn in zijn sprint. Als hij vandaag, woensdag de heuvels overleeft, mag hij morgen zijn kansen opnieuw wegen.

undefined

'Geen Handen schudden? Fetisjisme'

Oud-wielrenner Maarten Ducrot schudt zijn hoofd. "Geven de renners bij LottoNL-Jumbo hun gasten, sponsoren en journalisten geen hand meer uit angst voor infecties?" Detail-fetisjisme noemt de commentator van 'Studio Sport' de voorzorgsmaatregel van de ploeg. Die hoopt de risico's van besmetting tot een minimum te verkleinen, heet het. Het verbod heeft volgens beide hem en collega Herbert Dijkstra veel weg van een achterhoedegevecht. In een peloton regent het snot en spuug, om maar eens uit de school te klappen. "Wat verzinnen ze straks nog meer?", vraagt Ducrot zich af." "Gaat het nog om de sport?", roept Dijkstra op zijn beurt.

De topteams lijken tegenwoordig geen enkele risico's meer te willen lopen. Team Sky stuurt een eigen schoonmaakploeg vooruit die de hotelkamers van Tourfavoriet Chris Froome en zijn ploeggenoten van boven naar beneden reinigt. Het hoteltapijt ziet er vaak schoner uit dan voor de Britse ploeg zijn intrek nam. Elke renner heeft zijn eigen luchtverfrisser. Dat laatste is nog wel te begrijpen. Veel rokers hebben lak aan het rookverbod op de hotelkamers. Ducrot ziet de bijzaken in het wielrennen veel te groot worden. "Het wordt tijd dat ploegen weer aan de Tour gaan denken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden