’De ware helden liggen daar op de grond’

amsterdam – - Zijn ruim 35.000 volgers op Twitter kennen hem als @Ghonim, zijn gebruikersnaam. Daar presenteert de dertigjarige Wael Ghonim ook zijn visitekaartje: ’voortdurend veranderend, serieuze grappenmaker, verslaafd aan internet, houdt ervan de status quo aan te vechten’. Vooral die laatste twee eigenschappen hebben hem nu veranderd in de held van de demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro, en ver daarbuiten.

Op zijn Facebookpagina riep hij op tot een opstand tegen president Moebarak. Toen de Egyptenaren ten slotte massaal de straat op gingen, was Ghonim zelf daar maar kort bij: op de derde protestdag werd hij als vermist opgegeven.

Maandag dook hij weer op. Twaalf dagen lang was hij geblinddoekt vastgehouden, waarschijnlijk door de Egyptische veiligheidsdiensten. In een emotioneel interview op de Egyptische zender Dream TV vertelde hij over zijn gevangenschap. Toen de interviewster, de bekende en vrij onafhankelijke Mona el-Sjazli, hem foto’s toonde van gedode demonstranten, barstte hij in tranen uit. „Ik ben geen held. De ware helden liggen daar op de grond.”

Dinsdag stroomde het plein weer vol, vooral omdat veel demonstranten geroerd waren door de woorden van Ghonim. Zelf sprak hij de menigte die dag toe op het plein. Hij ontmoette er ook de moeder van Khaled Said, een jonge zakenman die vorig jaar door de Egyptische politie werd doodgeslagen. Ghonims Facebookpagina is naar Said vernoemd: ’We are all Khaled Said’.

Volgens vrienden hield Ghonim zich niet in het bijzonder bezig met politiek, maar zijn tweets van de afgelopen weken laten een ander beeld zien. De politieke situatie in Tunesië was vorige maand geregeld onderwerp van gesprek op Twitter, maar vanaf 25 januari – toen de protesten op het Tahrir-plein in Caïro begonnen – startte Ghonim een ware stormloop aan politieke tweets.

Ondanks herhaalde waarschuwingen van familie en vrienden besloot Ghonim 25 januari toch het roerige Tahrir-plein te betreden. „Ik zal er zijn”, twitterde hij, „ondanks alle waarschuwingen.”

Al vanaf zijn achttiende was Ghonim werkzaam in de digitale wereld, onder meer bij het e-mailbedrijf Gawab.com. Hij was 23 toen hij zijn bachelordiploma informatietechnologie haalde aan de Universiteit van Caïro. Drie jaar later studeerde hij cum laude af aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro. Sinds een jaar werkt hij als marketingmanager van Google in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

In de cartoon van zichzelf die hij op Twitter gebruikt, combineert hij zijn liefde voor digitale media en het vaderland. Te zien is hoe een getekende versie van Ghonim een laptop van Apple vasthoudt – daarbij gezeten in kleermakerszit en met een goud-blauw hoofddeksel à la Toetanchamon.

Een blauw vogeltje, het logo van Twitter, loert vanaf het oud-Egyptische hoofddeksel naar de kijker. ’Proud to be an Egyptian’ – trots een Egyptenaar te zijn – twitterde Ghonim gisteren nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden