De ware dieronderzoeker doet alles om zijn beest te wórden

REDACTIE GROEN

Je zult maar een fascinatie hebben voor de rode bosmier. Voor je het weet vind je jezelf terug, kruipend over de bosbodem om alle machinaties van je favoriete beestje nauwkeurig te bestuderen. Gaat je voorkeur daarentegen uit naar de zwarte specht, dan mag geen boom je te hoog zijn en mag zelfs een beknelde arm in een nestholte je niet deren bij je onderzoek.

Dieronderzoekers kunnen ver gaan in hun pogingen het gedrag van hun studieobject tot in de kleinste finesses te doorgronden. Bij de meesten, zowel amateurs als professionals, gaat wetenschappelijke belangstelling hand in hand met persoonlijke fascinatie.

Deze 'charmante' combinatie bracht Caspar Janssen ertoe om in de dierportretten die hij maakte voor de Volkskrant - 'Beestje van de week' - en waarvan er nu 65 gebundeld zijn, niet alleen een beschrijving te geven van de biologie en het gedrag van de dieren maar en passant ook hun bevlogen onderzoekers te portretteren.

Dieronderzoekers hebben één ding gemeen, concludeert Janssen in zijn voorwoord: ze proberen zich te verplaatsen in 'hun' dier. "Dus zat Anouschka Hof nachtenlang tussen de egels in Engeland en leefde Tamar Lok zowat tussen de lepelaars op Schiermonnikoog. Kijken en luisteren met de ogen en oren van het dier. Of , in de woorden van Willem van Manen, die in honderden bomen klom om meer te leren over de zwarte specht: 'Je moet, als het ware, je beest worden'."

Door in zijn dierenportretten de kenners met hun tomeloze passie aan het woord te laten, heeft elk verhaaltje een eigen karakter gekregen en onderscheidt de bundel zich van het saaie stramien van encyclopedie of veldgids.

Caspar Janssen: In de ban van het beest, uitgeverij atlas contact, euro 24,99.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden