De VVD piekert er niet over kinderuitzettingen op te schorten, want regeerakkoord is regeerakkoord

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD staat na het coalitieoverleg de pers te woord. Beeld ANP
Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD staat na het coalitieoverleg de pers te woord.Beeld ANP

De uitzettingen van gezinnen met ‘gewortelde’ kinderen gaan gewoon door. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff voelt niks voor de uitzetstop, die coalitiegenoten ChristenUnie en D66 bepleiten.

Tijdens het wekelijkse coalitieoverleg bleek dat de VVD de andere partijen aan het regeerakkoord wil houden. Daarin staat dat het kinderpardon ‘in haar huidige vorm blijft gehandhaafd’. Dijkhoff wijst erop dat er altijd kinderen zullen moeten terugkeren naar hun moederland, ook als de pardonregeling zou worden versoepeld. “Dus dat moet je niet stopzetten, want dat verlengt alleen maar de onzekerheid.”

De spanning in de coalitie liep afgelopen dagen op, nadat het CDA bekend had gemaakt alsnog voor een ruimhartiger kinderpardon te zijn. Volgens Kamerlid Madeleine van Toorenburg is de huidige situatie ‘onhoudbaar’; nagenoeg alle pardonaanvragen van afgewezen ouders met kinderen worden afgewezen.

Voor het CDA betekent dit een draai van 180 graden. De partij wilde nooit verder gaan dan een sober pardon, met strenge voorwaarden. Als het CDA zijn zin wil krijgen, moet het regeerakkoord worden aangepast. ChristenUnie en D66 zijn daar voorstander van. De VVD voelt er echter niks voor. Regeerakkoord is regeerakkoord, aldus fractievoorzitter Dijkhoff.

De ChristenUnie verhoogde de druk vanmorgen met de eis dat uitzettingen van ‘gewortelde’ gezinnen worden opgeschort. “CDA en D66 hebben verwachtingen gewekt”, zei Kamerlid Joël Voordewind in Trouw. De VVD weigert de ChristenUnie tegemoet te komen.

Conflict

Vooralsnog blijft alles dus bij het oude. Het conflict binnen de coalitie over het kinderpardon is echter nog lang niet uit de wereld. Wat het overleg bemoeilijkt, is de afwezigheid van premier Mark Rutte. Hij is op dit moment op handelsreis in het Caribische deel van het Koninkrijk en kan zich dus slechts op afstand met de discussie bemoeien.

De coalitie spreekt later deze week verder over het kinderpardon. Het is de bedoeling dat de fractiespecialisten van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zich gaan beraden. Mogelijk dat Rutte niet of later afreist naar het World Economic Forum in Davos om zich in Den Haag met het conflict te bemoeien.

Er komt naar alle waarschijnlijkheid deze week al een Kamerdebat over het kinderpardon. Het is de vraag hoe hard D66 en ChristenUnie het dan willen spelen. Er gloort, met hun steun, een Kamermeerderheid voor het stopzetten van uitzetting van asielkinderen, zolang de discussie over een ruimer pardon loopt. Maar de twee coalitiepartijen nemen dan wel stelling tegen het eigen regeerakkoord, met alle risico’s van dien.

Drie Armeense kinderen uitgezet

Het coalitieoverleg maandag was extra beladen, omdat dezelfde middag een uitzetting van een gezin met drie kinderen naar Armenië was gepland. De rechtbank in Groningen had ’s ochtends geoordeeld dat de familie mocht worden uitgezet, ondanks de recente ontwikkelingen. Even na 13.00 uur werd de familie Grigoryan met drie kinderen (3, 5 en 8 jaar) op het vliegtuig naar Armenië gezet.

Defence for Children, dat het gezin juridisch bijstaat, probeerde tot op het laatst politici te bewegen in te grijpen. Martine Goeman van Defence for Children vindt de gang van zaken ongehoord. “Onbegrijpelijk dat er een meerderheid is in de Tweede Kamer om het kinderpardon aan te passen, maar dat ondertussen wordt doorgegaan met uitzetten van kinderen”, zegt ze. “Zij volgen ook het nieuws en hebben terecht hoop gekregen dat politiek Den Haag hun belangen nu vooropstelt. Het is deze kinderen niet uit te leggen dat ze toch naar Armenië moeten.”

Volgens de kinderrechtenorganisatie is de ontwikkeling van de kinderen in het geding. Alle drie zijn in Nederland geboren, ze gaan hier naar school. De oudste dochter van het gezin lijdt volgens Defence for Children aan een posttraumatische stressstoornis door een verkeersongeluk met een vrachtwagen op een AZC. Hiervoor is ze in behandeling, maar die wordt regelmatig onderbroken, omdat de familie moet verhuizen.
“Ik ben zelf in Armenië geweest om te kijken hoe het kinderen daar vergaat”, zegt Goeman. “Ik vond dat ontzettend schrijnend. Het is niet zo dat ze in een gespreid bedje terechtkomen, onderwijs en gezondheidszorg gaat er erg lastig.”

Lees ook:

ChristenUnie zet verhoudingen in coalitie verder op scherp: Nu geen kinderen het land uitzetten

De ChristenUnie wil dat er voorlopig geen asielkinderen worden uitgezet. De regeringspartij roept staatssecretaris Harbers op om pas op de plaats te maken, nu binnen de coalitie wordt geroepen dat het huidige kinderpardon te streng is.

CDA verandert van mening over kinderpardon

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg spreekt over een veranderd inzicht. ‘De situatie is eigenlijk onhoudbaar.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden