De VVD lobbyde jarenlang voor een afschaffing van de dividendheffing

Premier Mark Rutte (VVD).Beeld ANP

De VVD lobbyde jarenlang voor afschaffing van de dividendbelasting, blijkt uit vrijgegeven stukken.

De VVD dringt achter de schermen al jarenlang aan op het afschaffen van de dividendbelasting. Al in 2011 pleitte een interne belastingcommissie van de partij daarvoor bij toenmalig staatssecretaris van financiën en partijgenoot Frans Weekers. In 2015 herhaalde de VVD het pleidooi bij toenmalig staatssecretaris en tevens partijgenoot Eric Wiebes.

Dat blijkt uit interne documenten van het ministerie van financiën, die vrijdagavond zijn vrijgegeven nadat daarom verzocht was met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Met de stukken zijn ook memo’s geopenbaard van de VVD waarin gepleit wordt voor het afschaffen van de dividendbelasting. Dat is opvallend, aangezien premier Mark Rutte en minister Eric Wiebes stelden geen herinnering te hebben aan dergelijke stukken. Bovendien wordt in verkiezingsprogramma’s van de VVD geen melding gemaakt van de wens om de dividendbelasting af te schaffen.

Het kabinet wil die heffing op winstuitdeling door bedrijven schrappen, wat jaarlijks zo’n 2 miljard aan inkomsten scheelt. Het voornemen leidt echter tot veel weerstand in het parlement. Alleen de VVD toont zich voorstander, omdat het Nederland aantrekkelijker zou maken voor buitenlandse bedrijven. Recent typeerde premier Rutte de maatregel als ‘bizar’ en ‘vervelend’, maar wel noodzakelijk voor het Nederlandse vestigingsklimaat.

Shell

Uit de vrijgegeven stukken blijkt dat er intern bij Financiën jarenlang is gesproken over de mogelijkheid tot afschaffing van de dividendbelasting. Als na het aantreden van het nieuwe kabinet discussie ontstaat over de effectiviteit van de maatregel, gaan ambtenaren naarstig op zoek naar argumenten vóór afschaffing, blijkt uit interne mailwisselingen. “We zoeken onderbouwing voor het argument waarom afschaffen dividendbelasting helpt bij het voorkomen van vijandelijke overnames”, mailt een ambtenaar van Financiën bijvoorbeeld in oktober vorig jaar. Een collega van Economische Zaken stelt daarop: “Empirisch onderzoek over verstoringen door dividendbelasting is niet beschikbaar, dat bleek deze zomer ook wel, wat de discussie ook zo lastig maakte op dat vlak.”

Rutte heeft sinds zijn aantreden als premier in 2010 regelmatig contact gehad met Nederlandse multinationals over de dividendbelasting. Al twee maanden na zijn aantreden spreekt hij erover met olieconcern Shell. In 2014 krijgt Rutte een speciaal voor hem geschreven notitie over Shell en de dividendbelasting. Het concern speelt een hoofdrol in de discussie over een eventuele afschaffing, blijkt uit de vrijgegeven stukken. Daarnaast heeft Rutte na het aantreden van het kabinet nog contact gehad met een niet nader genoemde externe partij over de afschaffing. De documenten daarover zijn niet openbaar gemaakt, vanwege de vertrouwelijkheid van de bespreking, meldt het ministerie van algemene zaken.

Hoewel Financiën honderden documenten en mails over de dividendbelasting heeft vrijgegeven, is vrijwel alle inhoudelijke informatie weggelakt. Het ministerie meent dat alle besprekingen van ambtenaren over het onderwerp ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ betreffen, waardoor het geen inzage hoeft te geven in wat er precies is besproken.

Lees ook: 

Segers steunt afschaffing dividendbelasting, want dat levert de ChristenUnie veel op

Gert-Jan Segers zegt tégen afschaffing van de dividendbelasting te zijn, maar stemt vóór, want dat levert zijn CU veel op.

Afschaffing dividendbelasting kent geen goede argumenten

Het kabinet koerst aan op afschaffing van de dividendbelasting. Het enige wat nog rest is de maatregel beter uitleggen aan de kiezers. Waarom is deze goed of slecht? Johan Graafland, hoogleraar Economie, Onderneming en Ethiek aan de Tilburg University, geeft antwoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden