NieuwsHandelsruzie

De VS en Europa maken ruzie over vliegtuigen, en dat kan olijven en kaas duurder gaan maken

Beeld AP

Ruziemaken over vliegtuigen en dan heffingen invoeren op kaas en kersen? De Verenigde Staten dreigen ermee.

Terwijl de handelsruzie tussen China en de Verenigde Staten wat lijkt te temperen, lijkt een oude handelstwist tussen de VS en de EU over subsidies aan de vliegtuigbouwers Airbus (Europa) en Boeing (VS) weer op te laaien. In het kader daarvan dreigen de VS heffingen in te voeren op de import van onder meer olijven, kersen, vlees, kaas, pasta, whisky en gietijzeren buizen uit Europa. De waarde van die goederen: zo’n 4 miljard dollar.

Volgens de VS wordt de Europese producent Airbus gesteund door overheden en berokkent Europa daarmee schade aan Boeing. Volgens de EU geven de VS op hun beurt Airbus’ grote rivaal Boeing allerhande voordeeltjes. Airbus en Boeing hebben samen het overgrote deel van de markt voor grotere vliegtuigen in handen. Het conflict duurt al zo’n veertien jaar.

De kwestie is regelmatig aan de orde gekomen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Die concludeerde in maart dat de VS nog altijd belastingvoordelen aan Boeing schonk, terwijl de WTO die voordeeltjes in 2012 had verboden. Diezelfde WTO had eerder geoordeeld dat Europa voor miljarden aan subsidies had verstrekt aan Airbus. Volgens de Amerikanen waren de voordelen die Airbus had gekregen veel groter dan de voordelen die Boeing had genoten.

Fietspedalen

De Amerikanen achtten zich daarom gerechtigd om heffingen in te voeren op producten uit Europa. De regels van de WTO bieden daarvoor ruimte: landen mogen onder bepaalde voorwaarden handelssancties invoeren tegen landen die hun eigen bedrijven subsidiëren. In april dreigden de VS met importheffingen op Europese producten, onder meer op Goudse en Edammer kaas, op koekjes, klokken, wijn en messen. De waarde van al die producten bedroeg 21 miljard euro.

Die strafheffingen zijn nog niet ingevoerd. Zoals gebruikelijk mocht het Amerikaanse bedrijfsleven eerst reageren op die aangekondigde sancties. Die inspraakronde is nu afgerond. Dinsdag werd bekend dat de VS nog meer Europese producten wil belasten: onder meer kersen, vlees, olijven en pasta.

Overigens heeft de EU al een paar maanden geleden tegenmaatregelen aangekondigd, omdat zij de reactie van de Amerikanen buitensporig vond. De EU heeft onder meer gedreigd met heffingen op Amerikaanse landbouwproducten, noten, ketchup en fietspedalen.

Tegelijkertijd lijkt de relatie tussen de VS en China wat te verbeteren. Nadat president Trump de sancties tegen Huawei verzachtte, maakte premier Li Keqiang bekend dat China buitenlandse bedrijven vanaf volgend jaar zal toestaan om bepaalde Chinese financieel dienstverleners over te nemen. Behalve handelshuizen kunnen buitenlandse investeerders ook levensverzekeraars uit China overnemen. Vorig jaar zette Peking de deur naar de binnenlandse financiële markt al op een kier door buitenlandse partijen toe te staan een meerderheidsbelang in joint ventures te nemen.

Lees ook: 

Trumps Huawei-draai was een volslagen verrassing

Amerikaanse senatoren vinden dat president Trump het Chinese techbedrijf Huawei niet mag laten ontsnappen.

De importheffingen van Trump treffen Goudse kaas en koekjes

De Verenigde Staten (VS) dreigden in april nieuwe importheffingen in te stellen op producten afkomstig uit de Europese Unie. Onder meer Goudse en Edammer kaas zouden te maken krijgen met nader te bepalen importtarieven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden