De VS en de Filipijnen zoeken weer toenadering: Duterte uitgenodigd in het Witte Huis

In tegenstelling tot zijn voorganger Obama heeft Trump nog geen kritiek gehad op het beleid van Duterte. Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Filipijnse ambtgenoot Duterte uitgenodigd in het Witte Huis. Dat deed hij zaterdag tijdens een telefoongesprek. Het is de eerste keer dat beide landen weer toenadering zoeken sinds het aantreden van Duterte vorig jaar.

De beide presidenten vinden elkaar vooral in hun zorgen over de situatie in Noord-Korea, die gisteren tijdens het gesprek ook aan bod kwam. Duterte riep de VS gisteren nog op terughoudend te zijn tegenover Noord-Korea, nadat het land opnieuw een rakettest had uitgevoerd. Die mislukte, maar zorgde ervoor dat het land opnieuw veel internationale kritiek kreeg. Volgens Duterte is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un erop uit ‘de wereld te vernietigen'.

Wanneer Duterte naar Washington reist, is nog niet bekend. De twee presidenten hebben al wel een ontmoeting op de agenda staan. Trump gaat in november naar de Filipijnen voor een regionale top. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis kijkt Trump hier erg naar uit.

‘Obama is een klootzak’

President Duterte is op zijn zachtst gezegd omstreden. Sinds zijn aantreden in juni is de relatie tussen de Filipijnen en de VS gespannen. Voormalig president Obama had veel kritiek op de harde manier waarop Duterte de drugscriminelen bestrijdt. Duterte had op zijn beurt ook geen goed woord over voor Obama en noemde de voormalig president onder meer een ‘klootzak’ en een ‘hoerenzoon’ en zei ook dat ‘hij naar de hel kan lopen’. Een geplande ontmoeting tussen beide landen die vorig jaar september had moeten plaatsvinden werd hierdoor afgezegd.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Duterte noemde voormalig president Barack Obama onder meer een ‘klootzak’ en een ‘hoerenzoon’. Beeld REUTERS

Nu Trump in de VS aan het roer staat lijkt de band tussen beide landen zich langzaam te herstellen. “Het was een zeer vriendelijk  en warm gesprek”, liet een woordvoerder van het Witte Huis weten en voegde eraan toe dat “de Filipijnse regering er hard aan werkt het land drugsvrij te maken en de drugshandel naar andere landen aan te pakken.” 

In tegenstelling tot zijn voorganger heeft Trump nog geen kritiek gehad op het beleid van Duterte. Het ministerie van buitenlandse zaken liet onlangs wel weten dat het wetteloos doden van drugsdealers in het land zorgwekkend is. Tijdens het gesprek zou Trump vooral zijn begrip hebben benadrukt voor 'de lastige strijd' van Duterte tegen de drugshandel. 

Internationale kritiek

Sinds Duterte aan de macht is zijn duizenden vermoedelijke drugsdealers vermoord en naar schatting meer dan een miljoen drugsdealers en drugsgebruikers opgepakt. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben felle kritiek op zijn beleid.

Ook vanuit zijn eigen land is er onvrede over de president. De Filipijnse jurist Jude Josue Sabio diende afgelopen week een aanklacht tegen Duterte in bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij beschuldigt Duterte en nog elf anderen ervan dat ze de afgelopen 30 jaar systematisch onwettige executies en massamoorden hebben uitgevoerd en overhandigde daarbij naar eigen zeggen ook documenten die dit moeten bewijzen.

Van alle kritiek trekt Duterte zelf zich vooralsnog niet veel aan. Afgelopen september liet hij geen twijfel bestaan over zijn plannen. “Er zijn drie miljoen drugsgebruikers. Echt waar. Ik zou ze graag slachten”, zei hij in een toespraak. Hij benadrukte dat hij zich niet zomaar laat stoppen: “Of jullie vermoorden mij, of ik vermoord jullie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden