De VS blijven erbij: weg met het raketverdrag

De Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton Beeld AP

De VS blijven bij hun voornemen om het kruisrakettenverdrag uit 1987 op te zeggen. Europa reageert nerveus.

Ook na een gesprek met Poetin blijven de Verenigde Staten op dezelfde koers: het kruisrakettenverdrag moet weg. Dat zei de Amerikaanse veiligheidsadviseur Michael Bolton gisteren na afloop van een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. “Er is een nieuwe strategische werkelijkheid”, zei Bolton, die erkende dat de aankondiging van de opzegging nog niet formeel was gedaan. Dat zal binnenkort gebeuren, zei hij.

Afgelopen weekeinde zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij het Russisch-Amerikaanse kruisrakettenverdrag uit 1987 wil opzeggen. Daags daarop reisde Bolton naar Moskou om over het onderwerp te overleggen.

Er zijn nog geen officiële stappen gezet. Eerst nog zullen Poetin en Trump er samen verder over praten, als zij elkaar volgende maand ontmoeten in Parijs . Op 11 november zijn ze daar allebei voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.Hoewel de Russen in alle toonaarden ontkennen, herhaalde Bolton gisteren dat de Amerikanen ervan overtuigd zijn dat Rusland zich de afgelopen vijf jaar niet meer aan het verdrag houdt. “Als het niet langer is.” 

Hij suggereerde dat Rusland de Amerikaanse opzegging aan zichzelf te danken heeft. “In de VS heerst een enorm wantrouwen tegen Rusland”, zei hij. Dat is vooral gegroeid door de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Gedateerd verdrag

Maar Bolton zei ook dat niet alleen het gedrag van de Russen reden is tot opzegging. Hij noemt het verdrag ook gedateerd, omdat landen als China, Iran en Noord-Korea er niet in worden genoemd. Daar worden nog wel kruisraketten gemaakt en geplaatst.

Vladimir Poetin op zijn beurt zei vooral verbaasd te zijn. “We kunnen amper op uw acties antwoorden, ze blijven op ons af komen”, zei hij. Dimitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei dat ook Rusland erkent dat het meer dan dertig jaar oude verdrag een aantal zwakke punten kent, maar dat het wat Poetin betreft gevaarlijk zou zijn om het op te zeggen zonder dat er een vervangende overeenkomst is. “Wij zien er niets in om het verdrag te verscheuren zonder plannen voor iets nieuws.”

Het zogeheten INF-verdrag uit 1987 voorzag in het verwijderen van korte- en middellangeafstandsraketten, zowel nucleair als conventioneel, uit Europa. Het werd gesloten door Ronald Reagan, destijds president van de VS en Sovjetleider Michail Gorbatsjov.

In Europa groeit inmiddels de vrees voor een nieuwe wapenwedloop op Europees grondgebied. De Duitse minister van buitenlande zaken, Heiko Maas, zei gisteren dat Duitsland de hulp van de Navo wil inroepen om het verdrag in ere te houden. “Zolang er nog een kans is dat het verdrag behouden kan blijven, zullen we met alle diplomatieke middelen daarvoor strijden”, zei hij in een interview. “We zijn bereid om Rusland te dwingen zich aan het akkoord te houden. We willen in geen geval een nieuwe wapenwedloop.”

Amerikaanse frustratie 

Minister Maas noemde het INF-verdrag ‘een van de grootste prestaties van het ontwapeningsbeleid’. Hij wil niet graag terug naar de tijd van daarvoor. De Duitse minister toonde zich vooral kritisch op de manier waarop Poetin met het akkoord is omgegaan. “Er klinken al jaren beschuldigingen over Russische inbreuken op het verdrag”, zei Heiko Maas. “Vragen daarover worden niet op overtuigende wijze beantwoord. In zoverre is de Amerikaanse frustratie niet ongegrond.”

Lees ook:

Trump haalt met John Bolton keiharde rechtsbuiten binnen

John Bolton is de nieuwe veiligheidsadviseur van president Donald Trump. Daarmee maakt een rechtse havik zijn entree in het Witte Huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden