De vrouwenzaak achterhaald? Het is en blijft hier een deeltijdspeeltuin

De Britse schrijfster Caitlin Moran gaf een paar jaar geleden een alleraardigst advies aan seksegenoten die zich afvragen of de vrouwenzaak wel aan hen is besteed. Welnu, schreef Moran, mocht de twijfel toeslaan, doe dan de volgende test. Steek je hand in je onderbroek. Tref je daar a) een vagina aan, en wil je daar b) iets over te zeggen hebben, dan luidt het antwoord: ja, ik ben een feminist.

Volgens mij is er nog een manier om daarachter te komen.

Deze week verscheen 'The Global Gender Gap Report', samengesteld door World Economic Forum. Deze internationale denktank registreert sinds 2006 jaarlijks hoe het per land is gesteld met de toegang van vrouwen tot onderwijs, de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt en de politiek.

Klinkt slaapverwekkend, maar dat is het allerminst. Sterker, ik ken geen ander rapport dat de ongelijkheid telkens weer zo haarscherp in kaart brengt.

Deze week verscheen de negende editie, inmiddels met gegevens over 142 landen. Methodologisch is er op sommige onderdelen wel iets aan te merken (zie uw krant van gisteren). Maar zelfs met dat in het achterhoofd laat The Global Gender Gap Index zich wederom lezen als een verbluffende illustratie bij een correlatie die elke kleuter kan bedenken.

Landen die vrouwen behandelen als mensen gaat het bijna zonder uitzondering economisch voor de wind. Landen die vrouwen behandelen als wezens die je zoveel mogelijk binnenshuis moet houden, gaat het bijna zonder uitzondering slecht. Door de helft van hun bevolking onzichtbaar te maken, doen ze de hele samenleving tekort.

Traditiegetrouw voeren de Noord-Europese landen de ranglijst aan. Nederland komt er, met een veertiende plaats, niet slecht vanaf. Weliswaar moeten we België, de Filippijnen, Nicaragua en Rwanda (!) voor laten gaan, en scoren we net boven Burundi en Zuid-Afrika, maar dat hoeft niemand te verbazen. Want Nederlandse vrouwen mogen het uitstekend doen in het onderwijs (er zijn zelfs meer vrouwelijke dan mannelijke studenten), redelijk vertegenwoordigd zijn in de politiek, volop toegang hebben tot de gezondheidszorg - het is en blijft hier een deeltijdspeeltuin. Dus verdienen vrouwen minder dan mannen, en belanden ze minder vaak in leidinggevende functies. En zelfs als ze gelijksoortig werk doen, krijgen ze er minder voor betaald.

Spijtig genoeg heeft de index geen speciale aandacht voor 'economische zelfstandigheid'. Zou dat wel zijn gebeurd, dan had het beeld er voor Nederland waarschijnlijk nog verdrietiger uitgezien. Voor zover nu bekend (de laatste cijfers stammen uit 2011) is immers krap de helft van alle volwassen vrouwen alhier in staat om op eigen benen te staan. Ik herhaal: krap de helft. Gelijke rechten bezitten is één ding, nietwaar. Er dankbaar gebruik van maken een tweede.

Ook jammer vind ik dat er op de pagina's over Nederland een streepje staat achter 'kindhuwelijken' en 'vrouwelijke genitale verminking'. Bij gebrek aan gegevens, vermoed ik. Terwijl juist de laatste tijd almaar duidelijker wordt dat beide achterlijke fenomenen wel degelijk voorkomen in dit land waar we de mensenrechten zo hoog achten.

Nee, uitputtend is The Global Gender Gap Report niet. Maar wie na bestudering nog steeds denkt dat de vrouwenzaak nu wel gestreden is, zou zich heel stilletjes moeten schamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden