De vrouw zit te wachten, maar waarop?

Een vrouw zit te wachten aan een tafeltje. Op twee filmschermen is ze te zien. Op het ene scherm van enige afstand; het andere zoomt in op haar gezicht en handen, waarmee ze af en toe het glas dat voor haar staat omklemt, zonder eruit te drinken. Soms wriemelt ze met haar vingers en buigt ze haar hoofd naar beneden. Ze zit te wachten, dat is duidelijk, maar op wie? Af en toe schuift er een persoon door het beeld, zonder dat ze reageert. Op de achtergrond wordt piano gespeeld. Terwijl de seconden wegtikken worden de klanken intenser.

We zitten al vijf minuten te kijken naar de filminstallatie 'Waiting' van fotograaf Erwin Olaf (1959), recent aangekocht door Museum Arnhem, en er is nog niets gebeurd. Toch maar even wachten nog. Dat duurt en duurt maar. Waar wacht die vrouw nou op? Waar wachten wij op? Van haar gezichtsuitdrukking - iets tussen hoop en wanhoop in - word je ook niet veel wijzer.

En zo blijf je maar kijken en wachten. Op het scherm begint het geduld op te raken, nou bij ons ook. We houden meestal niet van wachten, zien het als tijdsverspilling. Wachten kan ook pijnlijk en slopend zijn, zoals in de wachtkamer van een ziekenhuis of op ons sterfbed. Wachten hoort bij het leven, maar confronteert ons ook met de eindigheid van ons bestaan.

Ook de lezers van dit stukje zullen wellicht het gevoel hebben dat ze wel erg lang moeten wachten. En zich afvragen wanneer ze nu eindelijk eens lezen hoe deze film afloopt en waar de vrouw op zit te wachten. Dat zullen we nooit weten.

En dat is ook precies de bedoeling van Erwin Olaf. Er is geen slot. Het gaat puur om het wachten, waarin hij de kijker wil meezuigen, vijftig minuten lang. Wie zich daaraan wil en kan overgeven, krijgt gaandeweg het gevoel zelf aan dat tafeltje te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden