’De vrouw van Fritzl wist er geheid van’

De Duitse advocaat Klaus Goth heeft in Oostenrijk aangifte gedaan tegen de vrouw en de oudste zoon van ’keldermonster’ Josef Fritzl. Zij wisten ervan, zegt hij.

Waarom heeft u aangifte gedaan tegen deze mensen?

„Iemand moet het toch doen? Het begon zo: ik las een commentaar in Die Welt, waarin de vraag werd gesteld hoe het kon dat mevrouw Fritzl van niets wist. Ook een vriend van mij uit Wenen, die voor de televisie het proces van Fritzl versloeg, kwam naar me toe met de vraag hoe dat toch mogelijk was. Hij vroeg me of ik, als advocaat, niet om een onderzoek kon vragen – en dat heb ik gedaan.

Wat me intrigeert is hoe ook niemand bij de autoriteiten het gek vond dat Elisabeth Fritzl, die als weggelopen te boek stond, tot drie keer toe haar kinderen aan haar ouders gaf. Dat waren nota bene degenen bij wie ze was weggelopen!”

Waarom denkt u dat mevrouw Fritzl ervan wist?

„Josef Fritzl heeft zijn slachtoffers 24 jaar lang in de kelder vastgehouden. Hij moest ze eten brengen en verzorgen. De mensen beneden moesten leven: het toilet, de douche, allemaal stromend water. Dat maakt geluid. Er waren baby’s beneden. Die huilen. ’s Nachts zijn klopgeluiden gehoord, ik kan me gewoon niet voorstellen dat je daar niets van merkt. Bovendien ging Josef Fritzl hele dagen die kelder in. Dat is toch raar? Natuurlijk, hij had tegen zijn vrouw gezegd dat hij aan een project werkte. Maar 24 jaar lang? Dat geloof je toch niet.

Nog zoiets: Fritzl ging in z’n eentje wekenlang op vakantie naar Thailand. Wie zorgde er toen voor de mensen in de kelder? Stel je eens voor wat een uitgelezen mogelijkheid dat was om zijn slachtoffers te bevrijden. Mevrouw Fritzl is wat mij betreft medeschuldige.”

Heeft u reacties gehad op uw voorstel?

„Ik krijg e-mails, telefoontjes, brieven en faxen van volstrekt onbekenden, die allemaal heel enthousiast zijn. Ik ben natuurlijk niet de eerste die deze vragen stelt, ze leven bij meer mensen. Tegelijkertijd zijn politie en justitie heel stil over mevrouw Fritzl en hun oudste zoon, en was het proces niet toegankelijk. Het lijkt daardoor voor de buitenwereld alsof een onderzoek naar medeplichtigen überhaupt niet gewenst is.”

Gaan uw inspanningen iets opleveren?

„Ik denk dat er 20 procent kans is dat ze er iets mee doen en 80 procent dat het niets wordt. Ik ben geen dromer.”

Buurtbewoners merkten ook vreemde dingen. Moeten zij ook onderzocht worden?

„Ik heb gevraagd om een onderzoek, maar niet gespecificeerd wie onderzocht moet worden. Ik heb alleen maar gesteld dat mevrouw Fritzl en haar oudste zoon de meest waarschijnlijke personen zijn die iets gemerkt moeten hebben. Voor mij staat het vast: zij wisten er in ieder geval van.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden