Linda Tripp, hier op archiefbeeld uit juli 1998, overleed 8 april op 70-jarige leeftijd.

NaschriftLinda Tripp (1949-2020)

De vrouw die de zaak-Lewinksy aan het rollen bracht

Linda Tripp, hier op archiefbeeld uit juli 1998, overleed 8 april op 70-jarige leeftijd.Beeld AP

Voor Monica Lewinsky, de stagiaire die de lusten van een president opwekte, konden sommige Amerikanen destijds, in 1998, nog wel begrip opbrengen. Verliefd worden op je baas, het kan gebeuren.

Over de president zelf, Bill Clinton, werd het hoofd geschud, maar in een afzettingsprocedure vanwege liegen over de kwestie werd hij vrijgesproken en bij zijn vertrek uit het Witte Huis in 2001 was hij populairder dan ooit. De hashtag #MeToo werd pas twintig jaar later op hem van toepassing verklaard.

De enige hoofdrolspeler die werkelijk door iedereen werd gehaat, was de vrouw die de zaak aan het rollen bracht: Linda Tripp. Probeer maar eens begrip te hebben voor iemand­­ die van gesprekken met een hartsvriendin stiekem opnamen maakt en die tegen haar laat gebruiken.

Dat snapte Tripp wel, zei ze in 2018 in een van haar laatste interviews, in de podcastserie ‘Slow Burn’. “Je had geen betere slechterik kunnen uitzoeken. Het hele land wist zeker wie ik was: het vleesgeworden kwaad.”

Weggepromoveerd

Tripp begon met opnemen op advies van een literair agent, naar wie ze was toegestapt op zoek naar een manier om het verhaal in de publiciteit te krijgen dat haar in de schoot was gevallen. Ze werkte op de afdeling voorlichting van het ministerie van defensie, en was in feite weggepromoveerd na jarenlang op het Witte Huis te hebben gewerkt. Dat was onder president George H.W. Bush, die ze waar­deerde, en onder president Bill Clinton, waarvoor dat absoluut niet gold.

Tripp verafschuwde de cultuur die Clinton en zijn jonge medewerkers meebrachten. “Ze noemden me preuts en een snob. In sommige opzichten was dat vast zo. Maar er was geen goed of slecht, er was geen respect voor de wet. Er was geen enkele regel die gold voor de Clintons.”

In de lente van 1996 stond er opeens een lotgenoot aan haar bureau, Monica Lewinsky, ook weggewerkt uit het Witte Huis. Er waren te veel geruchten over haar relatie met de president, die kon hij tijdens zijn campagne voor herverkiezing niet gebruiken. Ze belden nog wel – dan zei ze dat ze van hem hield, en ze hadden telefoonseks. Maar ze kon hem niet meer ontmoeten, in ieder geval niet tot na de verkiezingen, zei hij.

Het deed pijn. Uiteindelijk nam ze Tripp in vertrouwen. Die was diep verontwaardigd. “Ik kon niet geloven dat hij zo diep zou zinken, want als je ook maar even met haar praatte, voelde je dat je te maken had met een kind in een vrouwenlichaam.”

Lewinsky was toen 23, Tripp 47. Ze wilde Lewinsky beschermen tegen verder misbruik door de president. En dat kon alleen door de affaire aan de kaak te stellen.

De opnamen zouden terecht­komen bij speciaal aanklager Kenneth Starr, maar dat besloot Tripp pas later. “Ik improviseerde, overweldigd door schuldgevoel dat ik haar moest manipuleren, maar er diep van overtuigd dat het uiteindelijk goed voor haar zou zijn. En dat hij dit niet langer anderen zou kunnen aandoen.”

De ongewassen jurk

Lewinsky vertelde Tripp ook over een bijzondere blauwe jurk bij haar in de kast. Die was bevlekt geraakt met sperma toen de scheiding ook Bill Clinton te machtig werd en hij haar toch een keer bij zich liet roepen­­. Toen Tripp daarover hoorde, had ze een dringend advies: niet wassen! “Ik zou graag zien dat je hem houdt, voor als je het jaren later­­­ nodig hebt. Dat zou ik mijn eigen­­ dochter ook aanraden.”

De jurk, wist Tripp, was cruciaal, en dat klopte, Clinton werd met zijn eigen DNA schaakmat gezet toen Lewinsky het kledingstuk had moeten overdragen aan aanklager Starr. De eerste keer dat FBI-agenten haar aanspraken, was toen ze haar opwachtten bij een lunchafspraak met Tripp.

Clinton werd na zijn presidentschap een invloedrijke en populaire staatsman in ruste. Lewinsky heeft tot op de dag van vandaag last van haar beruchtheid en beschouwt zich nu als slachtoffer. Tripp verdween uit de openbaarheid, trouwde voor de tweede keer, met een Duitse architect, en dreef met hem een winkel in kerstartikelen.

Ze zou het allemaal weer doen, zei ze tegen Slow Burn. Maar schuldig voelde ze zich ook, tegenover Lewinsky. “Van alle mensen waarvan ik zou willen dat ze het begrijpen, is zij degene die ik zou willen kunnen overtuigen. Maar dat gaat nooit gebeuren.”

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden