De vroedvrouw van Maria

EILDERT MULDER

Het is weer eens wat anders. De Indonesische wet tegen de godslastering brengt sinds dinsdag ook een moslim in de problemen. Meestal belanden niet-moslims in de beklaagdenbank voor dit 'vergrijp'. Maar deze keer hebben christelijke studentenleiders een aanklacht ingediend tegen moslimprediker Rizieq Shihab.

In een preek behandelde deze theoloog en volksmenner de vraag of moslims christenen mogen feliciteren met Kerst. Nee, luidde het antwoord en daarmee was er nog weinig aan de hand. De meningen zijn verdeeld. Veel moslims wensen christelijke kennissen geluk met Kerst. Maar volgens strakke imams geef je daarmee toe dat Jezus de zoon van God is. Dat gaat in tegen de letterlijke tekst van de Koran, die zegt dat God niet heeft gebaard en niet gebaard is.

Shihab vroeg zich af wie, als God inderdaad gebaard zou hebben, dan wel de vroedvrouw zou zijn geweest. Er zijn in de Engelstalige berichtgeving twee versies. In de ene zegt hij 'als God een zoon heeft' en in de andere 'als hij gebaard heeft'. Versie één is onwaarschijnlijk, want de vraag wie Maria bij de bevalling van Jezus heeft geassisteerd lijkt hooguit onbelangrijk, maar niet aanstootgevend en zou ook de toehoorders nauwelijks tot instemmend gelach hebben verleid. Nu gebeurde dat wel, waarna Shihabs uitspraak zich verspreidde in het digitale heelal.

Shihab is nog in een andere blasfemiezaak verwikkeld, nu als klagende partij tegen Ahok, de gouverneur van Jakarta. Ahok is christen en een etnische Chinees. In een toespraak haalde hij een koranvers aan. Velen vonden dat hij dat als christen niet had mogen doen. Er volgden massale betogingen, deelnemers maakten Ahok uit voor dajjaal (islamitische aanduiding voor de antichrist). Ook noemden ze hem een psychopaat. Demonstranten leefden zich met messen uit op een met rode verf bekliederde pop die Ahok voorstelde.

De grote gangmaker was dezelfde Rizieq Shihab die nu als moslim een christelijke aanklacht aan zijn broek heeft. Het lijkt een primeur. Indonesië kent zes erkende godsdiensten: islam, hindoeïsme, boeddhisme, confucianisme, protestantisme en katholicisme. Alle genieten zij wettelijke bescherming. Ook christenen hebben wel eens met succes een beroep gedaan op de blasfemiewet, zij het niet tegen moslims. In 2009 verbood een niet erkende christelijke sekte haar aanhangers deel te nemen aan het avondmaal in wel erkende kerken. Ook mochten ze daar hun huwelijken niet laten sluiten. De leider van die sekte en zijn zes 'discipelen' kregen een half jaar gevangenis.

Shihab reageerde laconiek op de aanklacht. Hij vond dat hij over die vroedvrouw van God een normale vraag had gesteld. Een aanklacht is nog geen veroordeling. Maar de politie vat de zaak serieus op. Ze wil advies in winnen bij een leger deskundigen. Op dezelfde dag van de aanklacht tegen Shihab, dinsdag, begon het proces tegen gouverneur Ahok. Betogers noemden hem een Chinese hond en schreeuwden om zijn dood.

Maar Indonesië is geen Pakistan. Daar kan blasfemie de doodstraf opleveren, al is die tot nu toe nooit uitgevoerd. Vrijspraak is in dat land gevaarlijker want daarop kan lynching volgen, als de verdachte het gerechtsgebouw verlaat. In Indonesië is de maximumstraf vijf jaar. Mensenrechtenactivisten zijn tegen de blasfemiewet en keuren daarom de aanklacht tegen Shihab af. Ze hebben sterke argumenten. Maar wat zou het een verkwikking zijn als justitie Ahok zou vrijspreken en Shihab zou veroordelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden